zaterdag 4 juni 2011

Simultane zeehondentelling Zuid-West Delta

Vandaag hebben we met Delta Safari meegedaan aan de eerste simultane zeehondentelling van dit jaar in de Voordelta, Oosterschelde en Westerschelde. In totaal werden ten minste 366 zeehonden geteld. Kijk op zeezoogdieren.org voor het totale resultaat.


Wij hebben de Hinderplaat en de Maasvlakte voor onze rekening genomen. Rond 10:00 uur waren we bij de bunkers op de Groene Punt van Voorne. Met het blote oog waren de zeehonden als kleine 'bultjes' zichtbaar, maar niet te tellen. Op het duin hebben we de telescoop opgesteld en kon het tellen beginnen.
Op de Hinderplaat waren drie groepen zichtbaar. Een groep van 7 en een groep van 10 dieren waren snel geteld, maar de grootste groep was het lastigst. Ze leken wel op elkaar te liggen!!
Na vele hertellingen kwamen we uit op 23 dieren, maar 25 zou ook makkelijk kunnen. De soort was niet herkenbaar op die afstand, al leken er zeker een paar forse grijze zeehonden tussen te liggen.
Meer richting Goeree ontdekten we nog een groep, op de plaat ten Zuiden van de Hinderplaat. Bij de eerste telling kwamen we op 10 dieren, maar later groeide de groep naar 15 tot 19 dieren.
Totaal kwamen we hiermee dus op zeker 55 zeehonden op de Hinderplaat.


Vervolgens zijn we ook nog even naar de Edisonbaai op de Maasvlakte gereden, omdat we daar ook wel eens zeehonden hebben waargenomen. Vandaag was de baai echter bezet door toeristen. In de Maasmonding nog even gekeken of de Bultrug toevallig richting het Zuiden was gezwommen; hij liet zich helaas niet zien. Wel dachten we nog even (twee keer los van elkaar) een vinnetje te zien, maar te kort om zeker te zijn dat het om een bruinvis ging. Het kan ook een wegduikende aalscholver zijn geweest.


Zelf zeehonden kijken?
Op 4 en 18 augustus organiseert Delta Safari een zeehondensafari door de Voordelta met het schip de Sirius. We gaan de hele dag varen langs de platen in de Voordelta. Vertrek om 09:00 uur vanuit de Buitenhaven van Stellendam en terug rond 16:00 uur. (Als het weer het toelaat). Kosten zijn 30 euro p.p.
Meer informatie, of aanmelden, via deltasafari@gmail.com