dinsdag 14 juni 2011

Rondje Noordzee; weer thuis!

Het Rondje Noordzee is ten einde. We zijn na het bezoek aan de Farne eilanden op tijd in Newcastle aangekomen om de ferry te halen. 
Gisteren zijn we om kwart over tien op een bootje naar de Farne eilanden gestapt. Op een paar rotsige eilandjes broeden op dit moment tienduizenden zeevogels; zeekoeten, alken, kuifaalscholvers en de koddige papagaaiduikers. We zijn een uur aan land geweest op Staple Island, waar we tot op een paar meter van de nesten konden komen. De vogels lijken zich niks van al die toeristen aan te trekken en vliegen af en aan met vis voor de jongen.
Hier en daar zaten wat modderige papagaaiduikers, omdat een aantal weken terug flink wat holen zijn ondergelopen door de vele regen. 
Op een kleiner eilandje zien we een klein groepje grijze zeehonden. De grote kolonie kregen we niet te zien, omdat die aan de buitenkant van de eilandengroep liggen.
De terugtocht met de ferry van Newcastle naar IJmuiden begon met mooi weer. De zee was glad en wat ons betreft mochten de waarnemingen weer beginnen. Maar helaas, er kwam niet veel. Of misten we de vele extra ogen en verrekijkers van de ervaren vogelaars op de Plancius! Tegen het einde van de avond zag Eva op grote afstand, dicht tegen de kust nog een groepje van vier dieren. Ze waren door de afstand moeilijk te determineren. In eerste instantie leek het om bruinvissen te gaan, tot er eentje een sprong maakte. Zouden het toch dolfijnen zijn geweest? We houden het maar op vier 'dolfijn-achtigen'.
Vanochtend vroeg bleef de zee voor IJmuiden leeg en konden we aan de laatste etappe naar huis beginnen.
Vanmiddag zal ik de eerste foto's op het weblog plaatsen.