donderdag 30 juni 2011

Zeehonden en kustvogels

LET OP; DATA 2011 (kijk voor actuele data op www.deltasafari.nl)

Op 4 en 18 augustus organiseert Delta Safari twee zeehondensafari’s door de Voordelta op het schip de Sirius. De dagtochten vertrekken uit Stellendam en zullen een route volgen langs de droogvallende platen rond de Kop van Goeree. We gaan op zoek naar zeehonden en bruinvissen en zullen onderweg ook volop de kans krijgen om kustvogels waar te nemen.De tochten worden georganiseerd door Delta Safari, een weblog over zeezoogdieren in de Noordzee. De kosten van de dagtocht bedragen 30 euro per persoon. We vertrekken om 09:00 uur vanuit de Buitenhaven van Stellendam, waar we rond 16:00 uur weer terug zullen keren. De tocht is een aanrader voor vogelaars en natuurliefhebbers. Door de lengte van de tocht en het schip is deze minder geschikt voor jonge kinderen en mensen die slecht ter been zijn. Aan boord van de Sirius is simpele en betaalbare catering aanwezig. Meer informatie en aanmelden via deltasafari@gmail.com .

Het aantal zeehonden neemt de laatste jaren sterk toe in de Voordelta. Zo'n tien jaar geleden sprak men over enkele tientallen exemplaren. Tegenwoordig leven er ruim 500 zeehonden in de Zeeuwse en Zuid-Hollandse delta, waarvan het overgrote deel op de platen van de Voordelta. Zowel gewone zeehonden, als grijze zeehonden komen in het gebied voor. Ook worden regelmatig bruinvissen in het gebied gespot. De bruinvis is de kleinste walvisachtige, maar tegelijk ook de meest voorkomende soort in de Noordzee.
Door de aanwezigheid van natuurgebieden als het Voornes Duin en de Kwade Hoek zijn er ook veel kustvogels te zien tijdens de tochten langs de droogvallende platen. Er zal ook aandacht worden besteed aan de invloed van de aanleg van de Tweede Maasvlakte en het instellen van het bodembeschermingsgebied in de Voordelta.