vrijdag 26 juli 2013

Biskaje-trip in foto's

Begin juli ging Delta Safari op pad met vijf mede-whale-watchers, om walvissen en dolfijnen te spotten in de Golf van Biskaje. Voor ons gelijk een test of het de moeite waard is om deze trip de komende jaren te organiseren als Delta Safari.
Met een busje reden we naar het Engelse Plymouth. En na een nacht in een hotel en een bezoek aan Dartmoor National Park stapten we in Plymouth op de veerboot Pont Aven van Brittany Ferries. Na de driehoek Plymouth-Santander-Portsmouth en gelijk erachter aan weer Portsmouth-Santander-Plymouth stonden we vijf dagen later weer op de kade; tevreden met de vele dolfijn-waarnemingen.

Hieronder een verslag in foto's:

De heenreis:


Een wandeling achter het hotel levert 2 vossen, een ree en een rosse vleermuis op.

Omdat we nog tijd over hebben maken we op de tweede dag een tussenstop bij Hayton in het Dartmoor National Park

De vogels zijn totaal niet schuw (deze geelgors-foto is gemaakt zonder telelens!). Verder worden o.a. barmsijs, rouwkwikstaart, graspieper en grote lijster gespot tijdens de korte wandeling.

Wesley kan het 'gidsen' niet laten en spot een gewone bronlibel.

Aan boord:

En terwijl de ene helft van de groep het water afspeurt...

.... zorgt de andere helft voor de inwendige mens 
(de horeca is goed geregeld op de Pont Aven)


En ook 's avonds als het frisser wordt blijven we trouw aan dek. De eerste avond levert dit wat bruinvissen en tuimelaars op.

De volgende ochtend worden we wakker boven het diepe stuk (tot 4000 meter) van de Golf van Biskaje. We spotten de eerste gewone dolfijnen (foto: Wesley Overman).

Voor de eerste keer varen we de baai van Santander binnen. We hebben een kleine twee uur om de stad te verkennen. En dan al weer terug richting Engeland.

Over de 'Zuidelijke Shelf' zoals de overgang van ondiep naar diep water heet; de hotspot voor spitssnuitdolfijnen van cuvier. En vandaag is het bingo! (foto: Wesley Overman)

Eva ziet ze als eerste; 2 of 3 zwemmen er vlak langs het schip. Wesley kan nog net een paar foto's nemen. De eerste top-soort is binnen! (foto: Wesley Overman).

Omdat we vandaag nog een flink deel van het 'diepe stuk' in het licht te zien krijgen, hopen we op veel waarnemingen. En die krijgen we; de gestreepte dolfijnen stelen de show! 

We leren als snel dat de gestreepte dolfijnen hoger uit het water springen als de gewone dolfijnen.

En vooral Wesley weet er een aantal mooi te vangen met zijn camera (foto: Wesley Overman)

Een duidelijke gestreepte dolfijn (foto: Wesley Overman)

Omdat ze vaak op hun rug landen zijn ze ook op grote afstand al te herkennen aan de witte buiken! (foto: Wesley Overman).

(foto: Wesley Overman).

Bij het tweede deel van de tocht worden we vergezeld door een goed voorbereide groep Engelsen van de organisatie ORCA.

Maar de Delta Safari-groep maakt indruk door de constante blik op het water;

En ook tijdens de derde etappe laten de gestreepte dolfijnen zich weer volop zien.

(foto: Wesley Overman)

(foto: Wesley Overman)

De climax van de derde etappe zit vlak voor de Spaanse kust. Geen tientallen, maar bijna 200 dolfijnen komen tegelijk op het schip af; 75 gewone en 125 gestreepte. Ongeveer..... 

De gewone dolfijnen schieten steeds onder (of vlak voorlangs?) het schip door.

Net te laat om moeder met kalf te fotograferen....

.... maar Wesley heeft ze even later wel te pakken (foto:Wesley Overman)

En terwijl iedereen nog staat te bekomen van de vele dolfijnen, schalt Gerard 'Basking Shark!!' over het dek. Een reuzenhaai drijft vlak langs het schip!

De Engelsen houden hun waarnemingen nauwkeurig bij met de GPS.

Bij de laatste zonsondergang overdenkt Eva of we deze trip vaker willen gaan doen....
Ja, dus!

Tenslotte nog een keer de twee meest gespotte soorten;
De gestreepte dolfijn (foto: Wesley Overman)

En de gewone dolfijn (foto: Wesley Overman).

Wesley, bedankt voor het mogen gebruiken van de foto's. 
(Alle andere foto's van Marko - Delta Safari)
Alle foto's zijn in groter formaat te zien door er op te klikken.Gerard, Niek, Axel, Anneleen en Wesley, bedankt voor het gezelschap tijdens deze test-trip. Het was een mooie ervaring. En Delta Safari is zeker van plan om vaker naar de Golf van Biskaje af te reizen. Wil je als eerste weten wanneer? Stuur dan een mail naar info@deltasafari.nl en we laten het weten als we voor volgend jaar een datum gaan plannen. Misschien in dezelfde periode, omdat je dan de langste dagen hebt om te spotten. Maar misschien ook later in de zomer, omdat er dan meer walvissen in de Golf gezien worden. We houden jullie op de hoogte!