maandag 22 juli 2013

Varen en tellen in de Voordelta

De komende weken is Delta Safari volop in de Voordelta te vinden; we hebben nog zes Sunset Safari's te gaan en er staan twee zeehondentellingen op het programma. Genoeg te beleven dus.


Af en toe laat een zeehond zich zien tijdens de Sunset Safari

Afgelopen week trapten we af met de eerste echte Sunset Safari vanuit de haven van Stellendam. Met een uitverkochte boot maakten we een leuke tocht door de Voordelta. Er waren volop duikende grote sterns te zien en later tijdens de tocht zagen we ook waarom; een paar keer was goed de glinstering in de golven te zien van honderden kleine visjes. Een makkelijke prooi voor de duikende sterns! Toevallig was er afgelopen zondag een leuke reportage op de radio over deze jagende sterns in de Voordelta bij Vroege Vogels (klik hier).
En gelukkig kregen we op de terugweg nog bezoek van een nieuwsgierige gewone zeehond, die zich mooi liet bewonderen vlak bij de boot.
De komende weken staan er nog zes Sunset Safari's op het programma; vier op een woensdagavond en twee op een zaterdagavond. Data kan je vinden door hier te klikken.

Behalve varen gaan we ook weer tellen de komende weken. Zaterdag 27 juli staat de derde zeehondentelling van dit jaar in de Zuidwestelijke Delta op het programma. Vrijwilligers tellen alle zeehonden in het gebied tussen Rotterdam en Antwerpen. Sinds een aantal jaren neemt Delta Safari de Hinderplaten en de Rotterdamse haven voor haar rekening. Zaterdag staan we van 12:00 uur tot ongeveer 15:00 uur bij de vogelhut op de Slufter (Maasvlakte) om de zeehonden op de Hinderplaat te tellen en voorbijgangers te informeren.
Voorafgaand aan de zeehondentelling gaan we van 09:00 tot 11:30 uur een zeezoogdierentelling doen vanaf de telpost (achterste P) op de Tweede Maasvlakte. We sluiten hierbij aan bij de 'National Whale and Dolphin Watch 2013' aan de overkant van de Noordzee (Klik hier voor info). Dit is een jaarlijks terugkerend evenement in Groot Brittannie, waarbij op zoveel mogelijk plekken langs de kust een 'sea-watch' wordt gehouden. Omdat de telling dit jaar samenvalt met onze zeehondentelling, leek het ons leuk om hierbij aan te sluiten. Misschien een idee om dit volgend jaar op meer plekken te doen? Want door de Noordzee van twee kanten te tellen, krijg je een mooi beeld wat er allemaal rondzwemt en -vliegt in onze Noordzee.
Op 7 september staat de vierde zeehondentelling van 2013 op het programma.

We gaan zaterdag ook voor het eerst gebruik maken van de telescoop en verrekijkers die ons voor de tellingen beschikbaar zijn gesteld door Second Life Optics uit Maarssen. Dit initiatief stelt verrekijkers beschikbaar aan natuurprojecten over de hele wereld. Het gaat om tweede hands verrekijkers en demo-modellen, die met hulp van Bushnell en Leica in orde worden gemaakt om weer te gebruiken. We zijn erg blij met de mogelijkheid om deze verrekijkers te mogen gebruiken voor onze activiteiten. Binnenkort daarom meer over dit initiatief op ons weblog.