zondag 22 juni 2014

Zeekoeten en zeehonden in de avond

Tijdens de vijfdaagse trip naar de Farne eilanden maakten we ook een Sunset Cruise met Serenity. Na een excursie naar Inner Farne eerder op de dag zag de groep het wel zitten om 's avonds nog een rondje rond de eilanden te varen. Je bent er immers niet iedere week!
Overdag scheen de zon nog en waren de bootjes en de eilanden afgeladen vol. Tegen de avond begon het dicht te trekken. Zou die sunset nog wel komen? Nee, de zon zagen we niet meer, maar wat een geweldige ervaring is zo'n Sunset Cruise! 

Duizenden zeekoeten dobberen rond de Farne eilanden 

In de avonduren wordt de drukte van toeristen ingeruild voor duizenden extra vogels rondom de eilanden. Omdat Serenity de enige is die 's avonds vaart, heb je het gevoel dat je de Farne eilanden voor jezelf alleen hebt. En omdat veel vogels, die overdag op zee zijn om voedsel te zoeken, nu in de buurt van de kolonie blijven om te overnachten is de zee bezaaid met een tapijt van zeekoeten. Zo ver als je kan kijken, dobberen ze op de vlakke zee.
Als schipper Andrew een tijdje stil ligt om een kwal te vangen (om te tonen aan de mensen aan boord), komen de zeekoeten nieuwsgierig steeds dichter naar de boot. Ze dobberen als 'parkeenden in een vijver' achter ons aan, loerend of er iets te halen valt.

Zeekoeten achter de boot.

Niet alleen de zeekoeten laten zich 's avonds op een andere manier zien (en horen). Als we naar het achterste eiland, Longstone varen, horen we van ver al een angstaanjagend gehuil. De grijze zeehonden! Er wordt geduwd en gebeten. Terwijl er elders op de rotsen plek zat is, willen ze allemaal op hetzelfde plekje liggen. Schipper Andrew weet de Serenity behendig heel dicht bij de zeehonden te varen. Ze hebben meer aandacht voor hun soortgenoten, zodat we ze van vlakbij kunnen bekijken. In combinatie met het zachte avondlicht levert dat een paar mooie zeehondenkoppen op;


Terug in Seahouses proberen we de sfeer van de avondtocht in een woord te vatten; relaxt en spiritueel komen langs als suggesties. Maar pas de volgende dag, in het busje onderweg naar Abb's Head, valt het kwartje. "We maakten de tocht toch met de Serenity?" 
Dan was 'sereen' het enige juiste woord om de sfeer van de avondtocht te omschrijven, krijg ik van achter uit de bus te horen.

Ben je ooit zelf in Seahouses, kijk dan bij de kiosk van Serenity of ze die avond ook varen. Een echte aanrader!