woensdag 10 juli 2013

Surrounded by dolphins

Omdat we de laatste twee etappe's van de Biskaje-trip worden vergezeld door een groep Engelsen van Orca, beginnen we steeds meer waarnemingen in het engels via de portofoons te roepen. "Common dolphins at the bow", "Stripped dolphins at 3 o'clock"..... Maar de laatste van vandaag was het mooist; "we are surrounded by dolphins!"

Dinsdag was een beetje een overgangsdag met lange stukken varen op het Kanaal naar en van Portsmouth. De meesten gebruiken de dag om een keer uit te slapen, tot 07:00 uur! Ook worden de andere faciliteiten van het schip wat vaker bezocht dan de andere dagen. En ook de koffiepauzes achter het raam van het restaurant duren langer dan normaal.
Maar vanochtend was iedereen weer scherp! Om 05:00 uur gingen de wekkers, omdat dit de enige keer zou zijn dat we de hele overgang van de 'Noordelijke plaat' zouden meemaken; de overgang van ondiep water (200 m) naar diep water (4000 m). Een plek waar vaak veel zeezoogdieren geconcentreerd zitten. Maar helaas geeft de natuur nooit garanties. Het bleef lang stil rond het schip. Pas om 07:40 werden de eerste gewone dolfijnen gezien. Wesley hield de spanning er in door 3 spitssnuitdolfijnen te melden heel ver weg aan de horizon. Maar in de loop van de dag liep het aantal dolfijnmeldingen weer op. Midden in het diepe stuk werden deze keer ook tuimelaars gespot. Zeker 20 dieren sprongen synchroon uit het water.
Maar de absolute topper kwam aan het einde van de dag. Inmiddels aangekomen op de Zuidrand van het diepe stuk, was de dolfijnenteller opgelopen tot 150. Iemand riep dat er weer dolfijnen aankwamen op "3 uur".
Opeens zaten ze overal, over de volle breedte kwamen ze op het schip af. Tientallen gewone dolfijnen doken onder het schip door, ruim honderd gestreepte dolfijnen gingen achter het schip langs; "We are surrounded by dolphins" riep een Engelse spotter!
En terwijl er nog gediscussieerd werd of het nu 200 waren of nog meer, schalde onze Gerard 'Basking Shark' over het dek! Een heuse reuzenhaai gleed enkele meters naast het schip voorbij. Wat een climax! Meer dan 350 dolfijnen op één oversteek!
Inmiddels hebben we onze tussenstop in Santander weer achter de rug en varen de haven weer uit. Op pad voor de laatste etappe!

Santander, 21:40, 10 juli 2013.