donderdag 13 september 2012

Wat gaat de storm brengen....

Zaterdagavond vertrekken we voor onze 24-uurs zeevogeltocht vanuit Neeltje Jans in Zeeland. Voor het zover is krijgen we vrijdagavond nog een aardige Noordwester-storm over ons heen. En wat gaat deze storm ons brengen? Veel bijzondere zeevogels? Of te hoge golven op zondag.....

Een jonge dwergmeeuw tijdens een NW-storm afgelopen jaar in Scheveningen.

Een stevige Noordwester doet de harten van de 'zeevogelaars' sneller kloppen. Er 'waaien' dan veel bijzondere zeevogels naar de kust, die je normaal alleen midden op zee tegenkomt. Zo'n storm, op de avond voordat we met onze 24-uurstocht de zee op gaan is dan ook mooi meegnomen. Het vergroot de kans dat we tijdens de tocht mooie waarnemingen kunnen doen. Vogels die normaal op de Noordelijke Noordzee verblijven, verplaatsen zich en masse naar het Nederlandse deel van de Noordzee. 
Nadeel is echter dat met de vogels ook de golven aanzwellen vanuit het Noordwesten. En als die te hoog worden, dan kan de tocht wel eens in gevaar komen. Tot gisteren leek het scenario ideaal. Op zaterdag draaide de wind naar Oost, waardoor de golfslag flink zou afnemen. De voorspellingen van vandaag laten echter zien dat de wind naar Zuidwest draait, waardoor er toch nog een stevig golfje blijft staan op zondag. Het wordt afwachten de komende dagen. Zaterdagochtend zullen we weten of we 's avonds van wal kunnen.

Ondertussen worden wel de voorbereidingen getroffen om de tocht tot een succes te maken. Vandaag is een lading popcorn gemaakt, die is besprenkeld met goed stinkende visolie. Dat schijnt goed te werken om noordse stormvogels naar de boot te lokken. Om jan-van-genten te lokken heb je dan weer brokken visafval nodig. Daarvoor maakt de schipper morgen een ritje naar Stellendam. Een paar flessen pure visolie completeren het 'chum-pakket' voor aanstaand weekend. Zondagochtend vroeg, bij het eerste licht, zullen we gaan kijken wie er allemaal op de stinkende 'chum' afkomen. 

Ook benieuwd wat de 'opbrengst' aan soorten zal zijn, als de tocht doorgaat? Als we bereik hebben, zullen we proberen om jullie op de hoogte te houden via twitter (@deltasafari). En maandagochtend zullen we verslag doen op dit weblog. 
Maar als je alles van dichtbij wilt mee maken? Er is nog steeds plek op het schip voor late beslissers. Opgeven is nog mogelijk tot zaterdag 15:00 uur. Kijk voor meer informatie op onze website; deltasafari.nl