maandag 27 oktober 2014

Varen voor de storm uit...

Het was even spannend of de zeevogeltocht van zondag 19 oktober wel door kon gaan. De hele week zagen de voorspellingen er al onstuimig uit. Op zaterdagmiddag besloten we om het er op te wagen. We zouden 's ochtends tegen de wind in, wat dichter onder kust naar het Zuiden varen en dan 's middag met de wind en de golven in de rug terug naar Zeeland. Het pakte goed uit. Het was een mooie tocht, met leuke waarnemingen. En de storm barste pas 's avonds los...

Zonsopkomst (foto: © Natuurpresentaties)

We hadden deze keer veel fotografen en twee bloggers aan boord. Omdat we denken dat het leuk is om de beleving van een zeevogeltocht eens van een ander te horen hierbij de linkjes naar de blogs van:

"Na even genoten te hebben van een schitterende zonsopkomst lieten de eerste soorten zich al snel zien. De 'Deltasafari crew' hield zich druk bezig met 'chummen', dat is het jargon voor het lozen van visafval achter de boot, om zo de gewenste zeevogels te lokken."

"Zondagochtend 19 oktober, half zeven 's ochtends. Een donkere wade ligt over het zwarte water van de Oosterschelde. Vanaf de Zeelandbrug nadert een spoor van dubbele lampen, allen met slechts één doel: de Roompotsluis. Bijna magisch wordt een kleine stoet, zwijgende en nauwelijks ontwaakte, lieden aangetrokken door de lampen van een oud vissersschip; de Neeltje Jans."

Lees verder door op de namen van John en Natuurpresentaties te drukken.
Hieronder nog een serie foto's van een aantal deelnemers;

Jager met een mooie getekende kop (foto: Ruurd Boonstra)

Klaar voor de aanval... (foto: Hans Dekker)

....en boom! (foto: Marco Simonis)

Er werden ook weer veel jan-van-genten gezien van alle mogelijke leeftijden;

Duikende eerstejaars... (foto: Ruurd Boonstra)

....en adulte vogels (foto: Marco Simonis)

En mooi dichtbij de boot (foto: John Korteweg)

Helaas kwamen we ook weer een jan-van-gent tegen waarbij een stuk afval aan de snavel vast zat. Het lijkt onschuldig op de foto, maar hij heeft meer dan een uur zo bij de boot gevlogen, dus waarschijnlijk zit de sliert toch vast aan de snavel:

(foto: Marco Simonis)

Op verzoek van onze gids Jan Goedbloed daarom nog maar eens aandacht voor een petitie tegen het oplaten van ballonnen (klik om op pagina te komen).

Naast de grote, kleine en middelste jagers, werden er nog meer dieren gezien onderweg:

meerdere pontische meeuwen (foto: John Korteweg)

Een grijze zeehond (foto: Hans Dekker)

Veel drieteenmeeuwen: jong.... (foto: Gert Veurink)

....en adult (foto; Hans Dekker).

Speuren naar bijzondere meeuwen (foto: Hans Dekker).

Tussen de meeuwen werden ook nog dwergmeeuwen, geelpootmeeuwen en een zwartkopmeeuw gezien. Eén van de pontische meeuwen had een goed afleesbare ring om de poot zitten. Hij is waarschijnlijk afkomstig uit Polen. Zodra we meer weten over de vogel melden we het op het blog.
Alle fotografen bedankt voor het mogen gebruiken van de foto's.