vrijdag 14 maart 2014

Eerste tocht in heerlijk weer

Afgelopen zaterdag vond de eerste activiteit in 2014 van Delta Safari plaats. Een Bruinvissen Safari door de Voordelta vanuit Stellendam. Een betere start van het jaar hadden we ons niet kunnen wensen; een volle boot, een heerlijk zonnetje en zeker zes bruinvissen die zich lieten zien.

Al na een half uur werd door een paar mensen voor op de boot een bruinvis gezien. Helaas op grote afstand bij één van de boeien langs de vaargeul. Iemand dacht er zelfs twee te zien. Niet veel later werden ook de andere deelnemers aan de tocht beloond voor het speuren over het water.
Precies recht voor de boot rolde een bruinvis door het water. De schipper zette de motor af en we dreven langzaam dichter naar de plek waar hij gezien was. En zo kwam hij een paar keer boven water vlak voor en naast de boot. Door bijna iedereen aan boord goed te zien. Bij één duik was zelfs zijn staart heel mooi zichtbaar, net onder het door de zo'n beschenen wateroppervlak. Net geen 'fluke', zoals whale-watchers het noemen als een walvis bij een duik zijn staart laat zien.
Eenmaal uit de vaargeul stoomde we op naar de plek waar we vorig jaar veel bruinvissen zagen. Dit keer met minder geluk, maar toch werd er weer een bruinvis aan het lijstje toegevoegd.
Vervolgens werd koers gezet naar het Zuiden, richting de Goeree. Op het strand van Goeree worden de laatste dagen weer veel dode en aangevreten bruinvissen gevonden. Mogelijk door aanvallen van de grijze zeehonden die leven op de zandplaat voor Ouddorp. Gelukkig zwemmen er ook nog genoeg levende bruinvissen rond in dit stuk. Een paar keer schalde er 'bruinvis!' over het dek. Toen we net gedraaid waren om weer richting Stellendam te varen zwommen er zelfs twee bruinvissen mooi naast elkaar op zo'n 100 meter naast de boot.

Uiteindelijk kwam het aantal op totaal zes waarnemingen met in totaal acht bruinvissen. Maar nog belangrijker was dat bijna iedereen aan boord er wel drie of vier goed gezien heeft. Als afsluiting dook er in de vaargeul nog een nieuwsgierige gewone zeehond op naast de boot.

Aan boord was een ploeg van Hart van Nederland die een leuke reportage maakte voor het late bulletin van 8 maart: Klik hier voor de uitzending. Kijk bij minuut 11:20!


Op 23 maart maken we nog twee tochten. Voor de ochtendtocht is nu nog voldoende plek. Meer info op onze website deltasafari.nl