woensdag 5 september 2012

'R' in de maand? Tijd voor zeevogeltochten!

Over anderhalve week staat de eerste zeevogeltocht op het programma; onze 24-uurstocht vanuit Neeltje Jans. De vooruitzichten lijken perfect voor deze tocht naar 'het midden van de Noordzee', die vertrekt op zaterdagavond 15 september om 20:00 uur.


Het schip de Neeltje Jans, het schip voor de 24-uurstocht.

De laatste week worden er her en der al weer jagers en pijlstormvogels gemeld langs de kust. En als klapper werd er vorige week bij de Maasmond zelfs een bonte stern gespot. Een vogel die zich normaal alleen rond tropische streken en zuidelijker ophoudt.

Qua zeezoogdieren worden er ook leuke dingen gezien. Na de bultrug van een aantal weken geleden, wordt er de laatste dagen melding gemaakt van een aantal gewone dolfijnen bij Westkapelle. Op een steenworp afstand van onze vertrekplaats!! (zie het bericht hieronder).

Ook het weer ziet er goed uit. Het is natuurlijk nog een lange termijn voorspelling, maar volgens de 'Buienradar' wordt het zonnig, 22 graden en er staat een licht windje uit het zuidwesten. Prima weer voor het spotten van zeezoogdieren en vogels als alken, zeekoeten en papagaaiduikers. En voor vogelaars die normaal hopen op een beetje storm. Geen nood! De zeevogels hoeven nu niet naar ons toe te waaien, wij varen gewoon naar ze toe. Want in 24 uur kan je ver komen.

Er is nog voldoende plek op het schip, dus je kan je nog steeds aanmelden. Praktische informatie kan je vinden op onze website (deltasafari.nl)
Om de tocht door te laten gaan hebben we zelfs nog een kleine tien deelnemers nodig. We hopen dat iedereen nog een beetje kan helpen met reclame maken voor de tocht. Stuur een link door naar bekenden, zet het op een forum van de lokale natuurclub, facebook enz.
Het zou zonde zijn als we de tocht met de voorspelde goede vaaromstandigheden nog zouden moeten cancellen. Want we zitten niet zomaar weer midden op de Noordzee.

Het plan is om 's nachts in de richting van de Bruine Bank te varen. De Bruine Bank is een hoge bank omgeven door diepere zeebodem midden in de Noordzee, precies tussen Nederland en Engeland. Over de Bruine Bank in nog weinig bekend. Er zouden veel bruinvissen zitten. En het is in het najaar en de winter een belangrijk rustgebied voor grote aantallen zeekoeten, alken, zilvermeeuwen en grote mantelmeeuwen. Maar deze gegevens zijn grotendeels afkomstig van vliegtuigtellingen. Wat er dus echt te vinden is, zullen we zelf moeten ontdekken. Een echte ontdekkingsreis dus.

Een paar weken later houden we onze dagtochten op de Noordzee. Op vrijdag 12 oktober varen we vanaf Stellendam en op zondag 28 oktober vanaf Neeltje Jans. Een mooie tijd om veel zeevogels te zien. Meer informatie kan je vinden op deltasafari.nl