zondag 2 december 2012

Het zijn bultruggen!

Donderdag werd er vanuit Den Haag al melding gemaakt van twee walvissen voor de kust. Toen zwemmend in Zuidelijke richting. Vandaag werden ze opnieuw gespot en het blijkt vrijwel zeker om bultruggen te gaan!


Video van Wesley Overman van de bultruggen op grote afstand

Sinds vanochtend zwemmen de twee bultruggen voor de kust van Noord-Holland. Eerst bij Egmond en Bergen. En later vanmiddag zijn ze weer afgezakt naar Castricum. Volgens sommige waarnemers zou het gaan om een moeder met een kalf. 
Het is al heel speciaal dat er een bultrug voor de kust zwemt, maar dat het er twee tegelijk zijn maakt het helemaal bijzonder. De bultruggen die zich de afgelopen jaren voor de kust lieten zien, waren namelijk altijd solitaire dieren.
Omdat de Bultruggen nu weer richting Zuid zwemmen is de kans groot dat ze ook de komende dagen nog hier en daar bij de kust zullen opduiken. Helaas zijn de golfvoorspellingen voor de komende dagen niet ideaal voor het spotten van walvissen. Want  achter golven van twee meter kan zelfs een bultrug onzichtbaar blijven....
Om er achter te komen waar de bultrug het laatst gezien is kan je het beste kijken op waarneming.nl; Klik hier voor de bultruggen-pagina. Of op twitter de #bultrug volgen.

In 2011 werd er langere tijd een butrug voor de kust gezien. We hebben op de website van Delta Safari (klik hier) een overzichtkaart gemaakt in Google Maps van alle waarnemingen van 2011. Van deze bultrug is toen ook aardig wat foto- en filmmateriaal gemaakt, die je kan terugzien via de kaart. Als er iemand een foto heeft van het duo van vandaag, dan horen we dat graag.

Update: Volgens de onderzoekers van IMARES is de bultrug die een week later is aangespoeld op de Razende Bol bij Texel, een ander dier dan de twee die eerder voor de kust zwommen. Dat zou betekenen dat er in een week tijd drie bultruggen voor onze kust hebben gezwommen. Hoe het ook met de gestrande bultrug af gaat lopen, drie bultruggen tegelijk in de Nederlandse Noordzee is al een unicum op zich zelf.