Beelden van de eerste stranding van de bultrug woensdag 12 december. Nadat de walvis was bevrijdt van deze plek is hij even later opnieuw gestand, nog hoger op de zandplaat. (video: Ecomare)
Hoewel we als medewerkers van Delta Safari ook onze sterke gevoelens hebben bij de gang van zaken, willen we vanaf nu vooral naar de toekomst kijken. Hierbij is het echter van belang om ook een reëel verhaal over de stranding van de bultrug en de kansen die hij had weer te geven. We willen hiervoor verwijzen naar de verklaring die is uitgegeven door SOS Dolfijn (klik hier). Waarbij we vooral de oproep aan het einde van de verklaring, voor betere samenwerking en afspraken, van harte ondersteunen.
Zaterdag spoelde er tot ieders verrassing opnieuw een grote walvis aan op dezelfde zandplaat; deze keer een inmiddels overleden potvis. En dat nadat er twee weken geleden ook al twee levende bultruggen voor de kust van Noord Holland werden gezien.
Hoewel een gestrande walvis altijd een triest gezicht is, is het bij een toenemend aantal waarnemingen van bultruggen voor onze kust, niet verwonderlijk dat er af en toe een ziek of dood dier zal aanspoelen. Bij de bruinvissen, de kleinste walvisachtige van de Noordzee, hebben we deze trend ook gezien. Toen de afgelopen jaren de populatie bruinvissen in de Nederlandse Noordzee groeide, steeg ook het aantal strandingen van bruinvissen op de kust. We kunnen alleen maar hopen dat de bultrug van de Razende Bol een voorteken is van een groeiende populatie bultruggen voor onze kust.
Een overzicht van alle walvisstrandingen op onze kust is te vinden op de website van walvisstrandingen.nl
Nu er twee grote kadavers van walvissen op de Razende Bol liggen doet er zich ook een unieke kans voor om er één te laten liggen als voedselbron voor aaseters. Geen strandtenthouder die er daar last van heeft.
Het kadaver van de bultrug is dan misschien interessant voor de onderzoekers van Naturalis, maar skeletten van potvissen hangen er al genoeg in de diverse musea. Het is ook van grote waarde voor de wetenschap om te kijken hoe de natuur om gaat met zo'n groot kadaver. Met een webcam of een camera-val erbij kan heel Nederland zelfs meekijken welke dieren er op de gigantische berg vet en vlees afkomen. Natuurlijk meeuwen, maar verder? Grijze zeehonden? zeearenden? Ik ben benieuwd.
Het project 'dood doet leven' heeft al meerdere van deze experimenten in de Nederlandse natuur uitgevoerd. Beelden daarvan zijn te zien op hun website (klik hier).