donderdag 20 december 2012

Bultruggen bij Egmond

Vandaag werden opnieuw bultruggen waargenomen bij Egmond aan Zee. Vanochtend vroeg werd een bultrug ontdekt door de onderzoekers van IMARES, waarna tientallen mensen naar de kust trokken om het dier te zien. Meerdere mensen zeggen dat ze ook een jonge bultrug bij de volwassen bultrug hebben gezien.

Klik hier voor de foto's die Hans Verdaat van IMARES vanochtend van de bultrug maakte
En hier nogmaals op de site van IMARES

Hans Verdaat geeft aan dat er vanaf het schip steeds maar 1 bultrug is gezien. Waarnemers van de KNRM en vanaf de kust zeggen later op de dag ook een jong te hebben gezien. Hier zijn echter nog geen foto's van. 

Na alle aandacht rond de gestrande bultrug op de Razende Bol, haalde deze levende bultrug(gen) ook weer het NOS journaal. Deze keer gelukkig 
met vrolijke toeschouwers!

Klik hier voor het filmpje van het NOS-journaal

Omdat de overleden bultrug op de Razende Bol voor veel mensen de eerste kennismaking met grote walvissen in onze eigen Noordzee is, is het misschien goed om te weten dat er in 2011 ook al regelmatig (levende!) bultruggen zijn gezien in de Noordzee. Kijk voor een overzicht daarvan op de Google Maps kaart op www.deltasafari.nl. Op dit weblog maken we regelmatig melding van waarnemingen van bijzondere zeezoogdieren in de Noordzee. Als je hierin ge├»nteresseerd bent geraakt, is het zeker de moeite waard om eens door onze oudere berichten te bladeren.