maandag 16 september 2013

Dode vinvis op het strand van 's Gravenzande

Nadat er gisteren door de KNRM van Stellendam een drijvende dode walvis was gemeld op 20 kilometer uit de kust, was de kans groot dat hij vandaag ergens zou aanspoelen. Vanochtend rond 11 uur vond een standtenthouder uit 's Gravenzande het dier in de branding.


De dode vinvis met op de achtergrond de Maasvlakte

Delta Safari is ter plaatse gaan kijken, want dit is toch geen alledaagse gebeurtenis. Rond half twee waren we ter plaatse en zagen dat de walvis precies bij de opgang van Slag Beukel ligt. De vinvis van ongeveer 14 meter lang, lag op dat moment nog te 'rollen' in de branding. Aangenomen werd dat het om een gewone vinvis gaat. In eerste instantie dachten we ook de voor gewone vinvissen karakteristieke lichte plek op de rechter bovenkaak te zien. Maar dichterbij bleek dat bijna al het vel daar al was verdwenen. En het vel dat er nog wel zat was donkergrijs. Hierdoor begonnen we toch te twijfelen of het niet om een noordse vinvis gaat.
Veel verschillen tussen gewone en noordse vinvissen zijn op basis van gedrag te onderscheiden; de vorm van de spuitwolk, de manier van door het water 'rollen' als ze boven water komen.... Maar daar heb je weinig aan bij een dood dier. 
De rugvin van dit dode dier hing al slap, maar leek naar verhouding vrij groot. Ook weer een kenmerk voor een noordse vinvis.
Dinsdag gaan de experts van Naturalis het dier op het strand snijden. Hopelijk kunnen zij snel duidelijkheid geven over de welke soort het precies is.

Dat is wel zeker; het was een mannetje.

Als het eb begint te worden, komt er steeds meer publiek bij de walvis kijken

Het oog, met de donkere huid er onder

Af en toe nog een flinke golf.

Triest einde voor dit bijzondere dier.

Delta Safari gaat komende week nog een weekje op vakantie in Engeland. Dan wordt ook weer een tocht over de Golf van Biskaje gemaakt. Hopelijk gaan we dan wat meer levende vinvissen tegen komen. Verslag van deze vaartocht volgende week op ons weblog.

UPDATE: Van Hans Verdaat hebben we inmiddels begrepen dat het kleurverschil in de baleinen (zie bovenste foto), deel donker, deel wit, een kenmerk van de gewone vinvis is. Dus conclusie is dat het toch om een gewone vinvis gaat.