dinsdag 3 september 2013

Zeevogelseizoen is begonnen

Het najaar is in Nederland de beste tijd om bijzondere zeevogels te spotten. En aan de waarnemingen langs de kust te zien, is het zeevogelseizoen nu ook echt begonnen. Gisteren werden bijvoorbeeld op diverse plaatsen langs de Noordzeekust vorkstaartmeeuwen en kleinste jagers gezien. En in Noord Holland werd een vale pijlstormvogel gezien vanaf een trektelpost.


Noordse stormvogel tijdens de 24 uurstocht in 2012 (foto: Dick Hoek).

Maar de mooiste manier om deze zeevogels te spotten is natuurlijk vanaf zee. Dan zie je ze niet als een klein stipje door je verrekijker of telescoop, maar als je een beetje geluk hebt gewoon op 10 meter afstand achter de boot.
Er zijn in Nederland nu twee organisaties die jaarlijks zeevogeltochten organiseren. Pterodroma Adventures organiseert tochten vanuit Noord Nederland en Delta Safari vanuit Zeeland. In september staan de langere tochten op het programma en in oktober de dagtochten.

Aan het eind van deze week staat de eerste lange tocht van Pterodroma op het programma; de Botney Cut Experience, naar de gelijknamige diepe geul in de Klaverbank, midden op de Noordzee. Vorig jaar werden hier meerdere grauwe pijlstormvogels en een papegaaiduiker gezien.
En op 14 en 15 september vaart Delta Safari de 24 uurstocht naar de Bruine Bank. De Bruine Bank is een ondiepte op de grens van de Nederlandse en Engelse Noordzee, ongeveer ter hoogte van Alkmaar. Op zaterdagavond vertrekken we vanuit Neeltje Jans richting het Noorden. Als het zondag licht wordt liggen we aan de Noordzijde van de Bruine Bank en varen in de loop van de dag rustig terug richting Zeeland. 
Vorig jaar zagen we op deze tocht volop noordse stormvogels, jan-van-genten en jagers. Hoogtepunten waren twee soorten pijlstormvogels en stormvogeltjes, waaronder ook zeker twee gewone stormvogeltjes. 
Als je ook een keer mee wil op zo'n spectaculaire meerdaagse tocht moet je snel zijn, want beide tochten zijn al in september. Zowel bij Pterodroma als bij Delta Safari is nog plek.

In oktober worden een aantal dagtochten georganiseerd. De tocht van Delta Safari vanuit Neeltje Jans op 20 oktober zit inmiddels helemaal vol. Pterodroma houdt zijn dagtochten op 6 en 19 oktober vanuit Den Helder. Wacht niet te lang, want ook deze tochten lopen meestal snel vol.
Zelf mee gaan is natuurlijk de beste manier om al deze bijzondere zeevogels te spotten. Maar als dit niet lukt, houdt dan waarneming.nl in de gaten voor de waarnemingen en de websites van beide organisaties voor de verslagen. Pterodroma heeft een speciale sub-pagina voor de Noordzee aangemaakt op waarneming.nl; kijk hier. 
Delta Safari bekijkt momenteel samen met een Belgische natuurorganisatie de mogelijkheid om in november nog een extra dagtocht op de Noordzee te organiseren. Houdt de website en twitter in de gaten voor nieuws hierover.