vrijdag 27 juli 2012

Grijze dag? Mooi weer om te spotten!

Aanstaande dinsdag gaan we de Noordzee op om zeehonden, bruinvissen en zeevogels te spotten. De weersvoorspellingen zien er echter nog heel wisselend uit. De ene weer-site voorspeld golven van anderhalve meter, terwijl een andere een halve meter aangeeft. Dan weer zon, of toch weer regen? Ieder uur dat je kijkt, is de voorspelling anders.... 


Het lastige is dat er begin volgende week een aantal fronten overtrekt, waardoor het pas heel kort van te voren te voorspellen is of de omstandigheden ideaal zijn. Maar wat zijn eigenlijk ideale omstandigheden om te spotten?
Voor onszelf als spotters is het natuurlijk lekker als de hele dag de zon schijnt en er geen regen valt. Maar door de schittering van het zonlicht op de golven zie je dan juist een stuk minder. Eigenlijk is een grijze dag (zonder regen) het beste. De zee is dan vaak net zo grijs als de lucht, waardoor iedere beweging in het water opvalt. Een rugvin of zeehondenkop steekt dan donker af tegen de grijze achtergrond.


Voorspelling voor Ouddorp op Buienradar van vanochtend. Ideaal om te spotten!

De voorspelling van vanochtend op Buienradar ziet er wat bewolking betreft dus prima uit. De hele dag grijs en alleen in de middag een heel klein buitje. 

Tweede belangrijke item zijn natuurlijk de wind en de golven. Iedereen snapt dat je met hoge golven minder ziet. En harde wind zorgt voor hoge golven.....
Nou, ook dat is niet helemaal waar. Als er een aflandige wind is (Oost in ons geval), dan kan de golfslag nog erg meevallen. Als de wind uit het Noordwesten waait, kunnen de golven juist weer extra opzwellen! Maar het voordeel is dat dan ook de bijzondere zeevogels, als jan-van-genten en stormvogels, onze kant opwaaien. 
Tijdens onze Sunset Safari van 18 juli zagen we dit effect in het klein. Er stond een Zuidwester van windkracht 7. Bij de haven van Stellendam en de Hinderplaten was nauwelijks golfslag te zien. We lagen in de luwte van Goeree. Toen we echter door de vaargeul richting zee voeren, zagen we voor ons de hoge golven opdoemen. Bij lichteiland Goeree, enkele kilometers uit de kust werden golven tot 2,6 meter gemeten. Tijd om om te keren! Golven tot een meter zijn eigenlijk heel normaal voor de kust. Een echt vlakke zee zie je maar een aantal dagen per jaar. 
Wat ook belangrijk is, is de periode van de golven. Dus of het korte of lange golven zijn. Op een paar website's voor windsurfers worden prima golfvoorspellingen gegeven (zie links onderaan artikel). Hier geldt dat korte golven minder prettig zijn, terwijl je met lange golven nog een aardig overzicht op de omringende zee kan hebben. De periodes worden aangegeven in secondes. Een golf van 3 s maakt het lastig om te spotten, als ze 5 a 6 s worden gaat het alweer een stuk beter. 
De wind- en golfvoorspellingen voor dinsdag zijn nog matig. Eerdere voorspellingen gaven golven van boven de anderhalve meter. Gelukkig is dat nu gezakt tot onder de meter! Maar nog wel met een periode van 4 s. 
Conclusie? Wolkendek is goed, wind en golven nog matig. We blijven de websites in de gaten houden! Want morgen kan alles weer anders zijn.

Wie nog mee wil met de Zomer Zwerftocht kan zich opgeven via info@deltasafari.nl. Kosten zijn € 40 per persoon. We varen uit om 08:00 uur en zijn tussen 16:00 en 17:00 weer terug in Stellendam. Vertrek is aan de Buitenhaven van Stellendam (grote parkeerterrein). Je kan ook direct boeken bij de VVV in Ouddorp.
Er zijn nog ongeveer 10 aanmeldingen nodig om de tocht door te laten gaan.

Golfvoorspellingen kan je vinden op: