donderdag 5 juli 2012

Storm en zeehonden tijdens Sunset Safari

Woensdagavond 4 juli werd de eerste Sunset Safari van het seizoen gehouden. Het liep uit op een prachtige stormtocht over een woeste zee. En het onweer bleef net ver genoeg weg om echt vervelend te worden.


Sunset aan het einde van de tocht, de storm is weer gaan liggen.

Rond half acht verzamelden zo'n dertig deelnemers zich in de Buitenhaven van Stellendam op het schip de Sirius. Na kort verteld te hebben wat we allemaal konden gaan zien in de Voordelta, zetten we koers naar zee. De condities waren ideaal om zeezoogdieren te spotten; weinig wind, gladde zee en grijze lucht. Maar net de haven uit begon het te waaien, steeds harder! Binnen vijf minuten stond er een harde wind (6 Bft) en stonden de schuimkoppen op de golven. Weg ideale omstandigheden. Maar wel prachtige luchten. En de zee verschoot in allerlei donkere kleuren. Uiteindelijk stonden de meeste deelnemers met een glimlach de woeste natuur te aanschouwen. En toen er tussen de schuimkoppen ook nog een zeehond opdook was het beeld helemaal compleet.
De Sirius bleek weer eens een goed schip te zijn voor onze tochten. Ondanks de schuimkoppen op het water en af en toe een golf over de boeg, heb ik helemaal niemand gehoord over zeeziekte. De Sirius slaat zich stabiel een weg door de golven!
Op het hoogtepunt van de storm was er volop vogelleven bij de boot. De grote sternen en visdiefjes maakten handig gebruik van de harde wind om snel te manoeuvreren in de lucht. Her en der doken ze de golven in om prooien te vangen. Even verscheen er ook een jan-van-gent aan de horizon. 
Opnieuw dook er een zeehond op voor het strand van de Kwade Hoek en in de verte op de Hinderplaat kon met een verrekijker ook nog een groepje rustende zeehonden worden gespot.
Uiteindelijk ging de wind weer liggen en leek het grootste deel van de buien langs ons te trekken. Om de tocht compleet te maken verscheen uiteindelijk ook nog de zon. Ze scheen precies onder de wolkenband door, zodat we haar het laatste stukje in zee konden zien zakken.


Op deze trip vergezelde Marta Demarteau ons voor de eerste keer om te helpen met het spotten van bruinvissen en het vastleggen van de waarnemingen van deze zeezoogdieren. Helaas zagen we, mede door de golfslag, deze trip geen bruinvissen. Wel kon Marta nog een paar mooie foto's van de zonsondergang maken. Kijk hier voor haar verslag op haar eigen weblog (engelstalig).


Ook een keer mee? Tot en met 15 augustus varen we iedere woensdagavond een Sunset Safari vanuit Stellendam. Een vaartocht van 2,5 uur door de Voordelta. 
Op dinsdag 31 juli gaan we zelfs een hele dag varen door de Voordelta. Meer informatie over de tochten kan je vinden op onze website. Opgeven kan (bij voorkeur) via de mail op info@deltasafari.nl
Je kan de Sunset Safari's ook direct boeken bij de VVV in Ouddorp en bij de receptie van camping 't Weergors in Hellevoetsluis.