zondag 5 augustus 2012

Veel zeehonden op de Hinderplaat

Zaterdag 4 augustus werd de tweede simultane zeehondentelling van de Delta gehouden. Een groep vrijwilligers probeert op zoveel mogelijk plekken tussen Rotterdam en Antwerpen de zeehonden te tellen. Deze keer werden 571 zeehonden gespot in de Voordelta, de Westerschelde en de Oosterschelde.


Eva nam namens Delta Safari het Noordelijk deel voor haar rekening. Allereerst werden vier gewone zeehonden gespot op het Kleine Beereiland bij de Maasvlakte. Helaas werden deze zeehonden verstoord door een klein visbootje en verdwenen ze in de Nieuwe Waterweg.


De 4 gewone zeehonden op het Kleine Beereiland

Vanaf de uitkijkpost op de Slufter kon door het mooie heldere weer het hele Hinderplaten gebied worden overzien. Op de meest Noordelijke plaat lagen in totaal ongeveer 75 zeehonden. Omdat er ook een groep dicht op elkaar gepakte grijze zeehonden tussen lag, was het moeilijk om het aantal precies te tellen. Op de middelste plaat lag een eenzame zeehond. Hij bewoog, dus er leek niets mis met deze eenling. Op de meest Zuidelijke plaat tenslotte werden nog eens 29 zeehonden geteld. In totaal kwamen we daarmee op 110  zeehonden in 'ons' telgebeid. Het hoogste aantal sinds we vorig jaar mee zijn gaan tellen.

De Hinderplaat, met in het zwarte blok de grijze zeehonden. Er om heen liggen verspreid de gewone zeehonden. (klik voor groter formaat)

Kijk voor de details van de totale telling op zeezoogdieren.org