zondag 4 maart 2012

Bruinvissen met ochtendhumeur?

Vandaag was de aftrap van het vaarseizoen van Delta Safari met twee bruinvissentochten vanuit Stellendam. Het was niet eerlijk verdeeld vandaag. De ochtendtocht verliep letterlijk een groot deel in de mist, met als gevolg dat er geen bruinvissen en zeehonden werden gezien. Tijdens de middagtocht bleek er opeens volop leven in de Voordelta; vooral in de kuststrook voor de Kwade Hoek werden in totaal minimaal 13 bruinvissen gespot.


Aalscholvers voor de boot

In de auto onderweg naar Stellendam hadden de meeste deelnemers de zon nog gezien, maar eenmaal in de haven begon het dicht te trekken. Vol goede moed voeren we uit, met het idee dat de mist snel op zou trekken. In een kleine wereld voeren we drie uur lang door de Voordelta, pas daarna kregen we een ruimere blik. Vlakbij de boot werden nog wel allerlei vogels gezien, waaronder zwarte zee-eenden, middelste zaagbeken en een brilduiker. Bruinvissen en zeehonden, waar toch iedereen voor was gekomen, lieten zich echter niet zien.
Als inmiddels vast onderdeel van de tochten van Delta Safari werd er onderweg een bak brood op het dek gezet. Nadat de eerste stukken de zee in waren gegooid, hingen al snel meer dan honderd meeuwen achter de boot; vooral zilvermeeuwen, mantelmeeuwen en een enkele kokmeeuw. Toch nog wat te doen voor de fotografen aan boord, al was het licht erg matig vandaag.
Terug in Stellendam bleek op de buienradar, dat half Nederland inmiddels in de regen zat. Die regen hadden we op zee toch mooi misgelopen!


In de middag was het een stuk drukker op de boot. Wij als organisatie hoopten dat we niet weer zo'n bruinvisloze-tocht zouden meemaken, precies in het seizoen dat er meer bruinvissen voor de kust zouden moeten zitten. Maar al snel was het raak, nog geen twintig minuten waren we op pad toen de eerste bruinvis werd gespot. En gelijk daarna weer. En toen zelfs twee bij elkaar. Alle bruinvissen zwommen tussen de vaargeul en de kust van de Kwade Hoek, zes in totaal. En ook twee zeehonden staken hun kop boven water.
Op zee werd een grote ronde gemaakt, waarbij voor de Hinderplaten ook nog een bruinvis werd gezien. Soms werd er "iets" gezien, maar kwam het niet meer boven in de buurt van de boot. Jammer, geen officiƫle vermelding!
Op zee werd ook de bak brood weer tevoorschijn gehaald. Dit keer minder meeuwen als in de ochtend, maar wel een paar andere soorten. Eerst kwamen een paar dwergmeeuwen op de wolk meeuwen achter de boot af. Maar brood vonden ze niks en met zijn vieren vlogen ze door richting kust. Daarna lieten drie jonge drieteenmeeuwen zich ook nog even zien bij de boot.
Op de terugweg in de vaargeul naar Stellendam bleek dat de bruinvissen vandaag vooral daar te vinden waren. Eerst werd er een koppel gezien. Een paar honderd meter verder bij een groene boei zwommen er drie op een rijtje. Nadat de schipper de Sirius stil had gelegd, bleken het er zelfs vier te zijn. Dicht onder de kust, bijna in de branding waren ze druk aan het jagen. Regelmatig kwamen ze boven, dan weer hier, dan weer daar. Iedereen aan boord kreeg voldoende kans om ze te zien.
Weer terug bij de haven zouden we opletten of we de kleine burgemeester nog zouden zien, die op de heenweg door een paar deelnemers was gespot. Deze zeldzame meeuw liet zich niet zomaar zien; hij kwam ons zelfs tegemoet vliegen en vloog de laatste paar honderd meter achter ons aan de haven in.


Twee bruinvissen voor de kust. Hopelijk heeft een van de deelnemers een betere foto gemaakt..... (Gelukt; klik hier)

Capriolen van een drieteenmeeuw.
(Alle foto's in groot formaat, door er op te klikken).

Op 9 april (tweede paasdag) gaan we nog een keer de zee op om bruinvissen te spotten. Ook dan hebben we een ochtend- en een middagtocht. Meer informatie op onze website.
En onthoud, de natuur laat zich niet sturen! Het is dus niet te voorspellen op welke tocht we volgende keer het meest gaan zien. Of zouden we in de Voordelta bruinvissen met ochtendhumeur hebben?