zondag 2 oktober 2011

Bultrug is back in town!

Zaterdag 1 oktober is er weer een bultrug gespot in onze regionen! 25 kilometer uit de Belgische kust werden door de VRT filmopnamen gemaakt van het springende dier. Het is de eerste waarneming van een levende bultrug in Belgische wateren ooit. 


Bekijk de beelden op; de website van de Belgische omroep.

Hoewel het de eerste waarneming van een bultrug in Belgische wateren is, is het zeker niet de eerste bultrug die dit jaar in de Noordzee is gezien. In april en mei dit jaar werden wekenlang meldingen gedaan van jonge bultruggen voor de Nederlandse kust. Het leek hierbij om minimaal twee verschillende dieren te gaan. Of het dier dat nu gezien is, een van de dieren van dit voorjaar is, moet nog verder onderzocht worden. Dit gebeurt door foto's van de rugvinnen met elkaar te vergelijken. Deze hebben namelijk vaak een heel eigen vorm.


Een overzicht van alle bultrugwaarnemingen van 2011 kan je vinden op de kaart die Delta Safari dit voorjaar heeft gemaakt (en nu natuurlijk bijgewerkt!);

Bultrug Noordzee 2011 weergeven op een grotere kaart


De locatie waar het dier gezien is, is niet alleen 25 kilometer van de Belgische kust, maar hemelsbreed ook maar 30 kilometer van de Zeeuwse kust. Dat wordt dus extra opletten voor de zeevogeltellers die de komende dagen de zeetrek gaan tellen op diverse plaatsen langs de kust. 
En op 16 oktober, als Delta Safari haar eerste zeevogeltocht op de Noordzee houdt, zullen we extra alert zijn op alles wat uit het water springt. Je weet maar nooit.....
(p.s. Er zijn nog ruim twintig plaatsen vrij op de tocht. Kijk voor meer info hieronder, bij het bericht van 15 september).