woensdag 19 oktober 2011

Geen Ross', maar jonge dwerg

Helaas, er zijn geen foto's opgedoken van de vermoedelijke Ross' meeuw. En de foto's waar hij mogelijk op zou staan tonen een juveniele dwergmeeuw. Voor de officiƫle triplist van de zeevogeltocht zal ik hem helaas moeten wijzigen.


De vermoedelijke Ross' meeuw was niet de enige waar ik de afgelopen dagen nog mailtjes over ontving. Het blijkt lastig om met 1 tellijst en 50 deelnemers een perfecte triplist te maken. Er zijn toch nog wat waarnemingen gemist. En over sommige dieren blijft discussie bestaan.
Meerdere mensen hebben aangegeven op zeker een middelste jager te hebben gezien, die gaan we dus toevoegen.
De kleine alk blijft een groot vraagteken, want iemand meldt dat hij er naast stond toen deze werd aangeroepen, maar de vogel niet klein genoeg vond. Daarentegen wordt er wel melding gemaakt van een papagaaiduiker (zie ook de melding op waarneming.nl). Ook maar door 1 persoon, maar deze waarneming is goedgekeurd op waarneming.nl, dus kunnen wij niet achterblijven. Vraagtekens blijven wel staan bij het (klein geaderd) witje en de hornaar. De meningen hierover blijven verdeeld.....


Op het eendenfront mogen we volgens sommige deelnemers 2 bergeenden en 5 eidereenden toevoegen, net als een kleine 10 middelste zaagbekken. Het aantal zwarte zee-eenden, parelduikers en roodkeelduikers wordt iets opgeschroefd.
Ook zijn er nog een oeverpieper en twee regenwulpen gezien door de deelnemers. In een van de foto-series kwam ook nog een stormmeeuw voorbij, die nog niet op de lijst stond.


De mooiste toevoeging komt van Rick van der Weijde. Niet door de soort, maar wel het moment: "Grote Bonte Specht; 1 exemplaar kwam aangevlogen, maar tegelijkertijd met mijn roep 'Grote Bonte', riep iemand achter mij 'Ross meeuw'.... Ik betwijfel of iemand anders hem daarna ook nog heeft gezien...". Los van het moment, ook een bijzondere locatie voor een specht, want we zaten toen toch al twee uur varen uit de kust. Dapper vogeltje! 
In het eerste verslag van de trip zijn nog een aantal 'links' met foto's toegevoegd. De triplist hieronder wordt ook nog aangepast.