zondag 14 juli 2013

Triplist Biskaje


Tussen 6 en 12 juli trok Delta Safari met een kleine groep naar de Golf van Biskaje om walvissen en dolfijnen te spotten vanaf de veerboot Pont Aven. Deze veerboot vaart op en neer tussen Engeland en de Spaanse stad Santander. Hierbij vaart het over het interessantste zeezoogdierengebied van Europa; een stuk oceaan van 4 kilometer diep met aan twee kanten een steile rand. Juist bij deze randen concentreren zich de meeste zeezoogdieren vanwege het voedselaanbod. Tijdens onze tocht werd vooral aan de Zuidkant veel gezien. Met als meest bijzondere waarnemingen; de spitssnuitdolfijn van Cuvier, de speelse gestreepte dolfijnen en een reuzenhaai.

Vandaag alvast de triplist van deze reis. Hieronder staan de totaal gespotte aantallen per soort, met tussen haakjes de verdeling per etappe (1 t/m 4). Houdt er rekening mee dat het,  vooral bij de dolfijngroepen, om schattingen gaat. 


Zeezoogdieren:
Gestreepte dolfijn                                     272    (  8, 60, 204, - )

Gewone dolfijn                                         192     ( 33,  9, 147,  3 )
Tuimelaar                                                   35     (  9,  1, 12, 13 )
Ongeïdentificeerde dolfijn                          63     ( 38, 30,  1,  3 )
Bruinvis                                                       4      (  3,  -,  1,  - )
Spitssnuitdolfijn van Cuvier                      2-3     (2e etappe)
Ongeïdentificeerde Spissnuitdolfijn          3-4      (3e etappe) 
Blow van walvisachtige                               3      ( 1, 2, -, - ).

Overig:
Reuzenhaai                                              (3e etappe)

Vogels: 
Onder andere: jan-van-gent, noordse stormvogel, noordse pijlstormvogel, vale pijlstormvogels, kuhls pijlstormvogel, gierzwaluw, grote mantelmeeuw, kleine mantelmeeuw, zwartkopmeeuw, geelpootmeeuw, grote jager.

Een groep gestreepte dolfijnen naast het schip (foto: Delta Safari)

Binnenkort volgen meer foto's en een uitgebreider verslag. Kijk in de berichten hieronder voor twee update's die onderweg al zijn gemaakt. Of zoek op twitter naar #biskaje13 voor de tweets die we tijdens de tocht hebben gestuurd.
En komt er ook een Biskaje-tocht in 2014? Jazeker! De basis voor de trip is gelegd en we hebben een paar nuttige ervaringen opgedaan. We gaan nog wat alternatieven voor de heen- en terugreis bekijken, maar dat we volgend jaar weer gaan staat vast. Als je interesse hebt, kan je dit vrijblijvend melden per mail op info@deltasafari.nl