vrijdag 17 augustus 2012

Einde zomerseizoen, op naar de herfst!

Een beetje rare titel van dit bericht. Terwijl we komend weekend tropische temperaturen gaan bereiken, kondigen wij het einde van de zomer aan.... Toch hielden we afgelopen woensdagavond onze laatste zomertocht en gaan we ons nu voorbereiden op de najaarstochten. Voor veel vogels (en dus ook de vogelaars) is de herfst namelijk al begonnen.

De laatste Sunset Safari stond in het teken van twee dingen; de bultrug en het weeralarm. De dag voor de tocht was er bij de Maasvlakte een springende bultrug waargenomen. Het Havenbedrijf had het dier wat opgejaagd om een aanvaring met het drukke scheepvaartverkeer te voorkomen. In onze richting nog wel. Veel deelnemers waren dan ook vol hoop dat we de walvis tegen zouden komen. Helaas heeft de hele dag niemand de bultrug meer gezien in de omgeving. En wij dus ook niet.
De middag voor de tocht was er door meerdere organisaties gewaarschuwd voor extreem noodweer. Een aantal deelnemers lieten zich hierdoor afschrikken en besloten niet mee te gaan. Jammer, want tijdens de hele tocht zijn maar drie druppels regen gevallen. Alleen de wind trok even flink aan bij het begin van de tocht, waardoor er af en toe een flinke golf boegwater over het schip sloeg. Waren die regenjassen toch nog ergens goed voor!

Onderweg werden met de verrekijker de zeehonden gespot op de Hinderplaat. Meer dan twintig werden er geteld. Bij de boot doken ook nog twee zeehonden op, maar te kort om door iedereen te worden gezien. Een prachtige rode avondgloed sloot de laatste Sunset Safari af. 
De Sunsettochten blijken een schot in de roos te zijn geweest. Nadat de eerste twee weken nog een beetje aarzelend van start gingen, hebben we de laatste vijf weken met een volle boot gevaren. Ze zullen volgend jaar dus zeker terug komen, de Sunset Safari's.

Veel trekvogels zijn ondertussen al op weg naar hun winterkwartieren. Dat betekent dat er de komende weken en maanden veel op vogelgebied te zien is langs de kust en op de Noordzee. In september en oktober staan er drie zeevogeltochten en een heuse zeezeilreis van Kiel, via Helgoland en de wadden, naar Nederland op het programma. Meer informatie daarover op onze website (klik hier).
Maar eerst maar eens een weekendje tropische hitte. Als je naar het strand gaat; blijven opletten, want het kan zomaar zijn dat die bultrug weer ergens opduikt!