zondag 12 februari 2012

Winter in de Voordelta

Op de laatste dag voor de dooi intreed, hebben we vandaag niet de schaatsen onder gebonden, maar zijn we het strandje bij de Buitenhaven van Stellendam op gegaan. Nu is strand niet het eerste waar je aan denkt bij een paar graden vorst en lichte sneeuw. Maar de Voordelta liet zich vandaag weer van een heel andere kant zien; een mini-poollandschap!



Voor we het strand opliepen, hebben we eerst even gekeken in de Buitenhaven zelf. Opvallend veel vogels hadden hun toevlucht gezocht in de half dichtgevroren haven. Het meest opvallend waren zeker 500 smienten die rustend tegen de kant van het Noordereiland lagen. Verder zaten er grote zaagbekken, veel kuifeenden, een nonnetje en een paar dodaarsen in de omgeving van de sluis.

IJs in de buitenhaven van Stellendam

Eén van de honderden smienten in de Buitenhaven 

Vanaf de dam hadden we de hoop de zandplaten te kunnen zien. Vanwege de ijsvorming in de Waddenzee zouden er mogelijk meer zeehonden richting de Voordelta komen. Dit is bij tellingen in eerdere jaren gebleken. Op zee hing echter een dichte mist, waardoor het niet mogelijk was verder dan 500 meter te kijken. Wat we wel zagen was een mini-poollandschap op het eerste stuk van de Kwade Hoek. Op de droogvallende stukken waren soms hele stapels ijsschotsen ontstaan. We laten de onderstaande foto's voor zich spreken. Of er van het ijslandschap of de bezoekende zeehonden uit de Waddenzee nog iets te zien is op 4 maart, tijdens de eerste tocht van Delta Safari dit jaar is nog de vraag. Maar wel is duidelijk dat de Voordelta zich van vele verrassende kanten laat zien. Iedere dag opnieuw.



Door foto's aan te klikken krijgt u groter formaat.

Tip: foto's van zeehonden tussen het ijs in de Waddenzee op de website van Ecomare