vrijdag 13 januari 2012

Witsnuiten voor Belgische kust

Vanaf het onderzoeksschip de Zeeleeuw zijn de afgelopen week tientallen witsnuitdolfijnen gespot in het Belgische deel van de Noordzee. Wouter Courtens laat op waarnemingen.be (klik hier) weten dat ze op dinsdag 10 januari eerst een groepje van 7 dieren zagen en vervolgens 4. Maar het hoogtepunt kwam met een groep van ongeveer 20 dieren.


Wouter zegt op de Belgische waarneming-site; "Megazotte beesten! Ene die 15 seconden lang met zijn staart op het water sloeg. En ene die 10 keer na elkaar breachte.." (uit het water springen). Kijk voor foto's van de witsnuiten op de bovenstaand link.


Aangemoedigd door de waarnemingen van de Belgen en alle zeevogels van de afgelopen week gaat zondag een groep vogelaars op initiatief van Robert Keizer de zee op bij Stellendam. Ik ben benieuwd of de witsnuiten ook in onze kustzone gaan opduiken! 

Update 15 jan: Volgens een bericht op Zeezoogdierennieuws zijn op donderdag 12 januari opnieuw witsnuitdolfijnen gezien, opnieuw vanaf de Zeeleeuw. In het bericht van Ann-Katrien Lescrauwaet van VLIZ staat; 20-tal witsnuitdolfijnen. 4 groepen op 50-500 meter afstand onderling. Inclusief juvenielen, jagend op vis. In aanwezigheid van veel zeevogels (o.a. jan-van-genten).