woensdag 28 december 2011

Dolfijn bij Vlissingen

Op de website zeezoogdieren.org is een bericht geplaatst over een dolfijn die afgelopen dinsdag zou zijn gezien bij de Nolle in Vlissingen. De mensen die het dier hebben gezien hebben een filmpje geplaatst op zeelandnet (klik hier).


De plaatser van het filmpje denkt dat het om een bruinvis gaat, maar aan de vin de zien gaat het hier zeker om een dolfijn. Het blijft voorlopig de vraag om wat voor dolfijn het gaat. Ik denk niet dat het om een tuimelaar gaat, omdat de vin vrij lang is en die van een tuimelaar meer sikkelvormig. Een lange vin duidt meer op een witsnuitdolfijn of een grijze dolfijn. Een witsnuitdolfijn zou het meest logisch zijn, omdat deze vaker in dit deel van de Noordzee voorkomen.
De 'rechte' rug en het rustige zwemmen maken het echter ook mogelijk dat het om een grijze dolfijn gaat. Helaas is de kop van het dier niet goed zichtbaar, want dat had veel duidelijk kunnen maken. Ondertussen wordt het filmpje door verschillende kenners bekeken.
Mensen die deze 'grote bruinvis' de afgelopen dagen ook hebben zien zwemmen worden verzocht hun waarneming te melden bij dit weblog of bij zeezoogdieren.org.


Update 31 dec: Opnieuw een melding van een mogelijke witsnuitdolfijn voor de Zeeuwse kust. Op waarneming.nl meldt Michael Kars dat hij op 31 december bij de Spuisluis van de Brouwersdam een dolfijn heeft gezien. Hij meldt: "Groot dier met grote puntige rugvin. Beduidend groter als een bruinvis. Ca 100 tot 150 meter uit de kust".


Update 2 jan: Het lijkt er op dat er een dolfijn voor de kust verblijft. Vandaag werd er een tuimelaar gemeld op waarneming.nl. In een week tijd is nu drie keer een dolfijn gemeld voor de Zeeuwse kust. De ene keer wordt hij aangezien voor een witsnuitdolfijn en nu weer voor een tuimelaar, maar opvallend is vooral dat er nu drie waarnemingen van een dolfijn vlak achter elkaar zijn. Hopelijk blijft hij nog een tijdje hangen in de buurt, zodat er duidelijker beeldmateriaal van het dier gemaakt kan worden. Wordt vervolgd?