zondag 4 december 2011

Even een walvisdialect crowdsourcen

Op zoek naar een zinvolle besteding van de lange winteravonden? Kruip dan af en toe een verloren uurtje achter de computer voor het vergelijken van walvisgeluiden! Met behulp van het gehoor van duizenden walvisliefhebbers wil de website whale.fm onderzoek doen naar dialecten van orka's en grienden.


Van orca's is bekend dat er lokale dialecten bestaan. Naar de grienden wordt nu onderzoek gedaan. Een internationaal gezelschap, waaronder het Nederlandse TNO, doet dit onderzoek nu deels via internet. De geluiden vergelijken met computers levert onvoldoende resultaat op. Het menselijk gehoor blijkt toch beter in staat om de dialecten te onderscheiden. Maar in plaats van een gespecialiseerd panel dat er jaren over zou doen om alle opnamen te vergelijken, roept men nu uw hulp in. Door de opnamen via de website voor te leggen aan duizenden walvisliefhebbers over de hele wereld, hoopt men voldoende vergelijkingen te verkrijgen om het onderzoek verder te helpen.


Ga naar whale.fm en klik op 'help' rechtsboven op de pagina. Via een paar korte stappen wordt (in het engels) uitgelegd hoe de site werkt. Onder het kopje 'How to take part' is een uitgebreidere tutorial te vinden.