woensdag 5 oktober 2011

Opletten tijdens zeevogeltocht

Ik was van plan om vlak voor de zeevogeltocht van 16 oktober hier nog een stukje te schrijven over wat er allemaal (mogelijk) te zien is onder het wateroppervlak van de Noordzee. Onlangs verschenen namelijk berichten over de toename van het aantal haaien voor de Zeeuwse kust en opvallende waarnemingen van lederschildpadden. Deze week kwamen daar nog een aangespoelde noordse vinvis in Engeland en de spectaculaire beelden van de bultrug voor de Belgische kust bij.
Maar het bericht dat vandaag de media haalde spant toch echt de kroon. Er zou een ezelspinguïn zijn gezien bij de kust van Portsmouth (Zuid-Engeland), een dier wat normaal bij Zuid-Afrika rondzwemt.


De vermeende pinguïn is gefilmd door een strandwandelaar en geplaatst op de website van the Sun: Klik hier! Gaat het hier echt om een pinguïn? Of is het een brutaal uitgevallen gewone alk? Kijk en oordeel zelf! The Sun maakt er alvast een hype van, want die zijn "de jacht" al begonnen.


Waarnemingen die wel zeker zijn, zijn die van twee grote walvissen in de afgelopen week in de Noordzee. 29 September spoelde in de monding van de Humber (Engeland) een noordse vinvis aan. Mogelijk is het dier verward geraakt door het getijdeverschil van zeven meter ter plaatse. Het dier is niet van dezelfde soort als de vinvis die een maand geleden in de Rotterdamse haven terecht kwam op de boeg van een schip, dat betrof een gewone vinvis. Engelse walvisspotters noemen de Humber regio inmiddels een hotspot voor vinvissen, omdat in de regio 3 tot 12 dwergvinvissen per dag worden gespot! Op ongeveer deze locatie zagen wij ook dwergvinvissen tijdens de tocht van Vlissingen naar Aberdeen afgelopen juni (Kijk hier).
Artikel over stranding noordse vinvis op BBC website
Artikel over vinvissen in de Humber regio op BBC website


En natuurlijk waren er afgelopen weekend de spectaculaire beelden van de bultrug voor de Belgische kust. Meer daarover in het artikel hieronder.


Waar ik dit stukje eigenlijk over wilde laten gaan waren de haaien en de lederschildpadden. In augustus berichtte het AD over de opvallende toename van gladde haaien voor de Zeeuwse kust. Het bericht kwam van sportvisbootjes die dagelijks tochten organiseren vanaf Neeltje Jans. De afgelopen twintig jaar dacht men dat de haaienpopulatie ter plekke was uitgestorven. Tot er vorig jaar opeens een gladde haai werd gevangen. En het bleef niet bij deze vangst, want deze zomer werden ze opeens veelvuldig naar boven gehaald door vissers. Soms wel acht op een tocht. De sportvissers zetten de haaien terug en een aantal boten werkt mee aan een tag-programma, waarbij de haaien worden voorzien van een herkenningsplaatje op de rugvin. De schatting is dat er, vooral zomers, inmiddels honderden gladde haaien voor de kust moeten zitten. 
Eind augustus volgde ook een oproep van reptielenstichting Ravon. Kijk hier. Er zouden dit jaar al twintig meldingen van lederschildpadden zijn voor de Engelse kust. En wie zegt dan dat de 500 kilo zware dieren niet ook naar onze kant van de Noordzee kunnen zwemmen? Daarom roept Ravon mensen die het water op gaan op,  om ook uit te kijken naar de schildpadden en waarnemingen te melden. Nou, wij zijn de beroerdste niet en zullen daarom tijdens onze zeevogeltocht op 16 oktober goed opletten!


We noemen het nog steeds een zeevogeltocht. Maar het is eigenlijk een zeevogeltocht met vele extra's. Nou ja, om eerlijk te zijn; met een een minimale kans op een extraatje. Of eigenlijk; een zeevogeltocht waarbij we extra goed moeten opletten!!
Wie nog mee wil, kan zich opgeven via deltasafari@gmail.com . Kosten voor de dagtocht zijn 45 euro p.p. Vertrek is om 08:00 uur uit de Buitenhaven van Stellendam. Er zijn nog ruim 20 plaatsen vrij. Kijk voor meer informatie bij eerdere berichten, of stel je vraag per mail.