zondag 31 juli 2011

Tweede zeehondentelling 2011

Vandaag hebben we met Delta Safari weer meegedaan aan de simultane zeehondentelling in de Zuidwestelijke Delta, de tweede van dit jaar. Op de Hinderplaat telden we vandaag 88 zeehonden, een stuk meer dan de 55 stuks die we er begin juni telden. Ook zijn er deze keer voor het eerst twee zeehonden geteld op het Kleine Beereiland, midden in het Rotterdamse havengebied.


Een primeur; voor het eerst zeehonden op het Kleine Beereiland tijdens de telling.

Tijdens de simultane tellingen worden op zoveel mogelijk locaties zeehonden geteld in het hele deltagebied tussen Rotterdam en Antwerpen. Vandaag zijn in totaal 534 zeehonden geteld door alle vrijwilligers. 365 hiervan lagen op de platen in de Voordelta. De rest is geteld in de Ooster en de Westerschelde. Kijk voor een overzicht op Zeezoogdierennieuws.

Vanochtend vroeg zijn we vetrokken naar de Groene Punt in de duinen van Voorne. Daar vandaan zijn alle platen voor de kust van Voorne te zien. Op de zuidelijkste Hinderplaat liggen 18 zeehonden. Op de middelste plaat zien we geen zeehonden. Wel zijn daar zeker 20 lepelaars aan het foerageren.
Op de noordelijke Hinderplaat is het een stuk drukker. Daar ligt eerst een groep van 13 licht gekleurde zeehonden, waarschijnlijk 'gewone'. Een stukje verder ligt een flinke groep veel grotere en donkerder dieren; vooral grijze zeehonden. Deze groep ligt dicht op elkaar en is moeilijk te tellen. Vooral omdat er ook veel leven in de groep zit; er wordt wat 'afgespetterd' aan de waterkant. Er stuift tijdens het tellen zelfs een grote zeehond met flinke snelheid de plaat op, wat weer voor onrust in de rest van de groep zorgt. We komen uiteindelijk tot 32 dieren.

De zeehonden op de Hinderplaat. Links de 'gewone', rechts de 'grijze'. Klik voor vergroting.

Iets noordelijker ligt nog een groep van minimaal 23 dieren. Samen met een 'losse' en een zwemmende zeehond voor de plaat, komen we op 70 zeehonden bij de noordelijke Hinderplaat en daardoor 88 zeehonden totaal voor het hele Hinderplaat-gebied.
Vervolgens rijden we naar de Markweg in de Europoort. We hebben daar eerder drie zeehonden zien liggen op het Kleine Beereiland, het laatste stukje van de oude Maasvlakte. (Zie stukje over Havennatuur). Maar ze zijn hier nog nooit officieel meegeteld tijdens een telling. Vandaag is het raak; er liggen twee gewone zeehonden! 

Zoek de zeehonden! Ze kijken niet op of om als er een 'zeereus' passeert.

Na afloop van de telling drinken we een kop koffie in Futureland, het informatiecentrum over de aanleg van de Tweede Maasvlakte. In het centrum is op dit moment een kleine tentoonstelling over de natuur in het havengebied. En daar zien we onze eenennegentigste zeehond voor vandaag; een vliegende!!!


Zelf zeehonden kijken? Aanstaande donderdag is de eerste zeehondensafari van Delta Safari. De tocht gaat langs de platen in de Voordelta, waar vandaag meer dan 300 zeehonden zijn geteld. Kijk bij het bericht hieronder voor de mogelijkheden. Of klik hier.