woensdag 19 juni 2013

Eerste Sunset Safari

Dinsdagavond 18 juni werd de eerste Sunset Safari gevaren van dit jaar. Een extra tocht, voornamelijk gevuld door een groep Duitse scholieren. De warme dag, weinig wind en een vlakke zee waren veelbelovend.

Onderweg naar een mooie zonsondergang...

Waar de Sunset-tochten van vorig jaar regelmatig geplaagd werden door harde wind en hoge golven, is de start dit jaar veelbelovend. Zo glad hebben we de zee maar zelden gezien. Maar ondanks dat we in het begin zo'n 20 zeehonden zagen liggen op de langzaam onderlopende zandplaat, lieten ze zich niet dichter bij de boot zien. Jammer, want de omstandigheden waren er perfect voor.

Stellendamse vissersboot met wolk meeuwen

Al snel werd de aandacht verlegd naar de vogels in de Voordelta. Voor ons voer een vissersboot uit Stellendam met een flinke wolk meeuwen erachter. Onze schipper stuurde ons er vlak achter langs en na het gooien van wat brood boog een groot deel van de meeuwenwolk af.

Meeuwen buigen af naar de Sirius

De groep meeuwen bestond deze keer voornamelijk uit kleine mantelmeeuwen, die massaal broeden in het nabij gelegen Europoort-gebied. Verder zilver-, kok- en stormmeeuwen. Tussen de mantelmeeuwen werd er wel één gespot met een apart verenkleed. Waarschijnlijk het overgangskleed van 3 kalenderjaar naar adult.

Mantelmeeuw in overgangskleed


De veelbelovende zonsondergang verliep iets anders dan verwacht. Op het laatste moment verdween de zon achter de wolken in plaats van in zee. Maar dit leverde een prachtige roze gloed op in de lucht en op het water. Misschien geïnspireerd door het roze licht, hadden de Duitse scholieren inmiddels meer oog voor elkaar, dan voor de omgeving. Totaal ontspannen arriveerden we weer in de haven van Stellendam. Misschien moeten we de tocht maar omdopen in de "Sunset Relax Safari"!

Ook zin om een keer mee te varen met een Sunset Safari door de Voordelta? Vanaf 17 juli gaan we van start met de reguliere tochten. Kijk op onze website voor meer informatie.