dinsdag 11 juni 2013

Dagje varen met de Happy Fisherman

Afgelopen zaterdag 8 juni maakten we twee tochten met de motor-catamaran Happy Fisherman uit Stellendam. 's Ochtends vroeg vogels spotten op het Haringvliet en later op de dag de zee op o.a. om zeehonden te tellen in de Voordelta. Doel van de dag was om zowel het Haringvliet te verkennen, als de mogelijkheden van de Happy Fisherman.


Uitzicht op de Korrendijkse slikken

Om 6 uur stonden de fotografen en vogelaars klaar in de Binnenhaven van Stellendam. Onder hen ook boswachter Jan de Roon van Natuurmonumenten, die gelijk van wal stak toen we na het uitvaren 'zijn' gebied, de Scheelhoek, passeerden. In kustzone van de Scheelhoek zijn een aantal belangrijke broedeilanden voor onder andere de grote sterns. Jan vertelde dat er nu geëxperimenteerd wordt met het storten van zout op de eilanden om zo begroeiing te voorkomen. Met succes, want er broeden weer een kleine 2000 paar grote sterns in de Scheelhoek.


Grote stern met vis (foto: Marco Simonis)

Na de Scheelhoek maakten we een vaartocht langs de Slijkplaat, een eiland midden in het Haringvliet. Op het eiland broedt een flinke kolonie kok- en zwartkopmeeuwen. Na enig oefenen lukte het iedereen om de twee meeuwensoorten uit elkaar te houden. Toch handig om ze zo naast elkaar te kunnen zien vliegen. De zwartkopmeeuw heeft een prachtige zwarte kop met een dieprode snavel.

Zwartkopmeeuw boven het Haringvliet (foto Martijn de Jonge)

Vervolgens werd het Haringvliet verder over gestoken richting de monding van het Spui, tussen de Beninger en de Korrendijkse Slikken. Onderweg zagen we meerdere keren middelste zaagbekken voorbij vliegen. Vooral mannetjes, maar hier en daar werd ook een koppeltje gespot.

Middelste zaagbek vliegt voorbij

Boven de Korrendijkse Slikken werd een mannetje bruine kiekendief gespot, laag vliegend over het riet. En terwijl we rustig langs de Beninger Slikken toerden, klonk een opvallende vogel boven het motorgeluid uit; een cetti's zanger! En even verderop nog één!

Op de terugweg zijn we nogmaals langs de Scheelhoek gevaren. Onder andere dwergmeeuwen en dwergsterns werden nog gespot, evenals twee lepelaars die boven de jachthaven vlogen. Op een gegeven moment zagen we meerdere grote sterns hetzelfde opvallende gedrag vertonen; teruggekomen met een vis van zee werd deze nog even in het zoete Haringvliet-water gedoopt, voordat hij werd afgeleverd bij het nest. Om hem af te spoelen? Om de zoutwatervis even te laten 'schrikken' in het zoete water? Wie het weet mag het zeggen!

Grote stern (foto Martijn de Jonge)

Tevreden kwamen we terug in de haven. Met een rondje Haringvliet zijn heel wat leuke soorten te spotten die je niet iedere dag tegenkomt in Nederland. Maar of een zeevisboot met 400 pk onder zijn kont daar nu het handigste voor is, is wel de vraag. Misschien moet Delta Safari eens gaan sparen voor een klein en stil bootje met geringe diepgang....

Om 11 uur stond deel twee van de dag gepland; een rondvaart over de Voordelta, waarbij onderweg de zeehonden op de Hinderplaat geteld konden worden. Het was immers de tweede zeehondentelling van de lokale EHBZ voor dit jaar. Er stapten een aantal nieuwe passagiers op de boot en we vertrokken richting zee. Het eerste wat we tegen kwamen waren de sterns die over de Haringvlietdam vlogen richting zee om vis te gaan vangen. Omdat het nog laag water was werd direct koers gezet naar de zandbanken. Maar door de aflandige wind en de flinke golfslag, had de Fisherman weinig water onder de boot en werd zelfs even de bodem aangeraakt. Helaas lukte het daardoor niet om heel veel dichterbij de zeehonden te komen dan met de vertrouwde Sirius. Ook het tellen door de verrekijker bleek lastig vanaf het schip. De schattingen van de grootste groep liepen uiteen van 34 tot 65 zeehonden. Thuis op de (vage) foto's kwamen we echter op 50 dieren uit;

De linkerkant van de groep....

... en de rechterkant (Hinderplaat midden).

En nog 9 zeehonden aan de Zuidkant van de Hinderplaten.

Met de 9 zeehonden aan de Zuidkant kwamen we in totaal op 59 zeehonden voor de Hinderplaten. Aan de lage kant, maar dat bleek het algemene beeld van de telling in de hele Delta. Kijk hier voor het artikel op zeezoogdieren.org. Vanaf het hoge uitkijkpunt op de Slufter (Maasvlakte) zijn de zeehonden uiteindelijk beter te te tellen, dan vanaf een schommelende boot.
Omdat we 's ochtends al wat meeuwen achter de boot kregen toen iemand zijn lunch opofferde, hebben we in de pauze nog snel wat visafval geregeld bij vishandel 'de Molen'. Even kijken of we met een kleine 'chum'-sessie nog wat bijzonders achter de boot konden krijgen. Kleine mantelmeeuwen en zilvermeeuwen lieten zich al snel zien. En daarna ook de kokmeeuwen en zelfs weer een enkele zwartkopmeeuw. Meest opvallend was een brutaal visdiefje dat dapper mee bleef duiken met de 'grote jongens'.

(foto Marco Simonis)

Ook deze staartloze meeuw hing lang rond achter de boot.

De Happy Fisherman is misschien dus iets te 'stevig' voor een vogeltocht op het Haringvliet en komt ook niet echt dichter bij de zeehonden in de Voordelta. Is er dan niks positiefs te melden? Jawel hoor, het is een prima schip voor als je een keer met een kleine groep de zee op wil. En vanwege zijn snelheid is de boot ook ideaal als er ooit weer eens een bultrug of een groep dolfijnen voor de kust rondhangt. Met de Fisherman kan je dan meters maken tijdens het zoeken!
Ik wil alle opstappers van zaterdag bedanken voor hun deelname en feedback. We hebben weer een paar mooie locaties ontdekt en een paar verbeterpunten voor de toekomst gezien. En last but not least hebben we schipper Leo leren kennen, die er uiteindelijk zelfs lol in begon te krijgen om al die verschillende meeuwen uit elkaar te houden. ;-)