Zeehonden tellen op de Hinderplaat, vanaf de Slufterhut.
Omdat Delta Safari inmiddels een leuke groep vrijwilligers heeft die helpen met de tellingen van zeezoogdieren in de Delta, begonnen we de dag met een informatie-bijeenkomst in Oostvoorne. Jaap van der Hiele van de EHBZ kwam vertellen over hun werk langs de kust; het ophalen van gestrande levende en dode zeezoogdieren. Omdat Jaap dit vrijwilligerswerk al meer dan 20 jaar doet, kon hij uit een rijke ervaring verhalen vertellen. Waaronder een aantal strandingen en waarnemingen van bijzondere soorten dolfijnen en walvissen, tot verrassing van veel aanwezigen.
Een andere verrassing voor de aanwezigen was dat Lenie 't Hart, oprichtster van de zeehondenchrèce in Pieterburen, bij de bijeenkomst aanwezig was. Zij liep een dag mee met Jaap, om de simultane zeehondentelling eens zelf mee te maken. Zodoende bracht ze ook een bezoekje aan de vrijwilligers van Delta Safari.
Lenie en Jaap overhandigen symbolisch een verrekijker en telescoop van
Second Life Optics aan Marko van Delta Safari.
Van de gelegenheid werd direct gebruikt gemaakt, door Jaap en Lenie te vragen om de verrekijkers en telescoop van Second Life Optics symbolisch aan Delta Safari te overhandigen. De kijkers en telescoop zijn door Second Life Optics aan Delta Safari geschonken om te gebruiken bij de tellingen van zeezoogdieren in de Voordelta.
Second Life Optics is een project van House of Outdoor is Maarssen, waarbij oude of ongebruikte verrekijkers en telescopen een tweede leven krijgen, door de ze in te zetten bij allerlei vrijwilligers- en natuurprojecten. De kijkers worden met steun van de optiekmerken Leica en Bushnell gerepareerd en weer geschikt gemaakt voor gebruik.
Na de informatiebijeenkomst was het de hoogste tijd om zeehonden te gaan tellen. De telling kan namelijk alleen plaats vinden bij laag water. Jaap, Lenie en haar man gingen Zuidwaarts richting Oosterschelde, de groep van Delta Safari vertrok richting de Maasvlakte. Vanaf de Slufterhut (ook bekend als de Lyondell-hut) heb je een prachtig uitzicht op de zandplaten met de naam Hinderplaat. De Hinderplaat bestaat tegenwoordig uit meerdere losse platen, die we voor het gemak maar even Noord, Midden en Zuid noemen.
De grootste groep zeehonden ligt op de Noordelijke Hinderplaat.
Bij een eerste rondje tellen werden er 74 zeehonden op de Noordelijke plaat geteld, 3 in het midden en nog eens 14 op de Zuidelijke plaat. Bij elkaar al 91 zeehonden op de Hinderplaten. Met de telescoop werd ook nog een visarend gespot op de Slikken van Voorne, die door de hele groep eens goed werd bekeken.
Een klein deel van de tellers vertrok nog even naar de Markweg in het Rotterdamse havengebied, omdat daar vandaan de zeehonden op het Kleine Beereiland te zien zijn. Dit eiland ligt midden in de Rotterdamse haven, maar sinds dit stukje haven alleen nog maar per boot bereikt kan worden, liggen er al regelmatig zeehonden te rusten. Vandaag waren het er tien, dachten we. Maar na bestudering van de foto (zie hieronder) bleken het er toch echt minimaal 15 te zijn.
14 of 15 zeehonden op het Beereiland? (Klik voor vergroting)
Ook elders in de Delta bleek het goed te gaan met de zeehonden; in de Westerschelde werden 128 zeehonden geteld. Ook voor de tellers daar een record! Kijk voor het totale overzicht van de vierde simultane zeehondentelling hier (klik!).
Vanaf de Slufter vertrok de groep naar de telpost op de Tweede Maasvlakte. Want op de informatie-bijeenkomst was verteld dat Delta Safari vanaf deze zomer maandelijks een zeezoogdierentelling, ofwel een 'sea-watch' wil gaan houden vanaf dit punt.
In juli werd de eerste telling gehouden. Toen werden in twee uur tijd 2 bruinvissen gespot. Deze keer kwam het totaal uit op 7 bruinvis-waarnemingen na twee uur tellen. Een mooie afsluiter van een zonnige teldag!