woensdag 21 september 2011

Schedel bruinvis op Kwade Hoek

Vandaag hebben we een stevige wandeling gemaakt over de Kwade Hoek op Goeree Overflakkee. Helemaal op de punt van het Noordzeestrand vonden we een schedel. Een kleine kop, zonder 'ogen' maar met een soort snavel.... Dat moet een bruinvis zijn geweest!Voordat we op de punt waren zagen we gelukkig eerst nog een aantal levende zeezoogdieren. Al vrij snel nadat we op het strand kwamen dook een grijze zeehond op vlakbij de waterrand. Hij dook een aantal keer kort op en was duidelijk druk met jagen. Verderop konden we met de verrekijker rond de twintig zeehonden tellen op de Hinderplaat.

Stipjes tellen op de Hinderplaat; zeehonden!

Op de punt van het Noordzeestrand van de Kwade Hoek kregen we alvast een voorproefje van de zeevogeltocht die we met Delta Safari gaan houden op 16 oktober. Vele vogels trekken hier langs de punt op weg naar de droog gevallen platen. We zien bijvoorbeeld meerdere wulpen voorbij komen (foto) en een aantal soorten sterntjes. Op de Kwade Hoek zelf zien we honderden rustende bergeenden.


Langs de kustlijn schiet opeens een opvallende vogel voorbij; een kleine jager. Maar nog opvallender is dat hij land vlakbij een paar vissers die met een bootje vlakbij de waterrand in de weer zijn. Het lijkt er op dat hij rustig gaat zitten wachten of er een maaltje voor hem overschiet. Niet echt gedrag dat we van een 'jager' verwachten. (We dachten eerst aan een grote jager, maar na wat discussie op waarneming.nl, denkt men toch dat het om een kleine gaat. We geloven de experts maar, want wij blijven toch vooral zeezoogdieren-spotters!). Helaas konden we door een plak slik niet echt dichterbij komen. Met mijn 300 mm wist ik de volgende plaatjes te schieten. klik op de foto voor vergroting.Op de terugweg besluit Eva een bijdrage te leveren aan 'Doe mee, Verlos de zee'. Op het strand ligt zoveel afval, dat ze al snel een net (ook gevonden) vol heeft. Vooral de vele touwen en netten verdwijnen in het net, omdat we dit voorjaar hebben gezien wat voor schade dit kan aanrichten bij jonge zeehonden.
Thuis gekomen hebben we de bruinvis-schedel nogmaals op de foto gezet en gemeld bij walvisstrandingen.nl. Puur voor de statistieken hebben we ook de EHBZ op de hoogte gebracht, omdat zij normaal de gestrande bruinvissen van het strand halen. De schedel kunnen we hopelijk nog eens gebruiken bij voorlichting over zeezoogdieren.


Update: Ik kreeg net van Jaap van der Hiele (EHBZ) bericht dat het gaat om de 164ste bruinvis die dit jaar gestrand is in onze regio. Meer info op zeezoogdieren.org