zaterdag 3 september 2011

Derde zeehondentelling in de mist....

Na de succesvolle zeehondentelling van eind juli (met meer dan 500 zeehonden), kon het vandaag eigenlijk alleen maar minder gaan. En dat bleek helaas zo te zijn. Niet door de zeehonden, maar door de mist en verstoring door mensen.


In totaal werden 349 zeehonden geteld, waarvan 218 in de Voordelta. Je kunt voor het totale overzicht kijken op de website van zeezoogdieren.org.
Op het stuk dat door Delta Safari is geteld, telden we vandaag slechts 12 zeehonden. Dit in tegenstelling tot de 90 dieren bij de vorige teling. De voornaamste reden was het heiige weer. Vanaf het hoge duin bij Oostvoorne was het onmogelijk om iets te zien aan de zuidkant van de Hinderplaat. Alleen de Ribben (Noordkant van de Hinderplaten) waren redelijk zichtbaar; hier zagen we acht zeehonden. Net toen de groep langzaam groter leek te worden, verscheen een klein bootje bij de plaat. Drie mensen gingen aan land en wandelden doodleuk naar de zeehonden, die daarop in het water verdwenen.
Na contact met Jaap van der Hiele, die vanaf Schouwen telt, bleken ook daar de zeehonden op de plaat bij Renesse te zijn verstoord. Door zowel een aantal Ribs als door een groep zeekayakers. 
Gelukkig was er ook goed nieuws. De zeehonden op het Kleine Beereiland bij de Maasvlakte  waren deze keer met zijn vieren. Een verdubbeling ten opzichte van de vorige keer. Het lijkt erop dat het strandje door steeds meer zeehonden wordt gevonden. Wie deze zeehonden een keer wil zien; de Fast Ferry van Hoek van Holland naar de Maasvlakte vaart er redelijk dicht langs. Ik ga het zelf binnenkort ook eens uitproberen.