maandag 15 september 2014

Veel jagers op de Bruine Bank

Afgelopen weekend hield Delta Safari de 24 uurstocht. Hierbij alvast kort de ervaringen:

Het weer viel zaterdag tegen, maar zondag mee. De zee was op zaterdagavond onstuimiger dan verwacht, waardoor een aantal mensen niet alles binnen kon houden. De zondag was echter perfect; met de wind in de rug en veel zon was het een prima dagje. Het zicht was uitzonderlijk goed.
Ons experiment met een visolie-slick op de zondagochtend leverde niet de gehoopte stormvogeltjes op, maar wel een gigantische hoeveelheid jagers. In het eerste uur, waarvan een groot deel in de buurt van het visolie-spoor, werden alle vier de jager-soorten al gescoord. En om tegelijkertijd 6 kleine jagers en een paar grote jagers in de buurt van de boot te hebben is een bijzondere ervaring.

Noordse stormvogels, de constante factor. (foto: Marco Simonis)

Na zo'n goede start is het lastig om de spanning er in te houden. Maar de pijlstromvogel-eer werd gered toen we al weer voor de kust van Zeeland waren. Een grauwe pijl, ver achter de boot in de staart van de vogelwolk zorgde weer voor de nodige opwinding aan boord. En de opmerking "dat we voortaan niet zo ver hoeven te varen" ;-)
De jan-van-genten waren pas laat wakker. De eerste uren werden ze bijna niet gezien, maar daarna waren ze ook niet meer weg te slaan. 
De meest trouwe vogels waren dit weekend de noordse stormvogels. Ze waren er als eerste bij zondagochtend, zelfs toen het nog pikkedonker was zag je ze al als een schicht langs de boot scheren (persoonlijk hoogtepuntje). En ze bleven achter het schip hangen tot we het Brouwershavense gat weer invoeren.


Bewijsplaatje van de grauwe pijl. (foto: Marco Simonis)

Later deze week meer, met o.a. foto's van de deelnemers (bij dit stukje alvast een paar foto's van Marco Simonis)
Bekijk hier alvast de waarnemingen via waarneming.nl (via de handige "Noordzee-pagina" van Pterodroma)