vrijdag 4 mei 2012

"Zeil-pelagic" of "zeil-trek-(vogel)-tocht"

Delta Safari is afgelopen week op bezoek geweest bij het schip de Luciana in de Veerhaven in Rotterdam. Komend weekend vertrekt het schip voor het zomerseizoen naar Kiel om in de Oostzee te gaan varen. Eind september, begin oktober vaart het schip altijd weer terug richting Nederland. En dat laatste hebben we besproken met de schipper van de Luciana. Want dat is midden in de vogeltrek en een interessante tijd om over de Noordzee te varen.
We zijn dus plannen aan het maken voor de eerste "zeil-pelagic" van Delta Safari, of kunnen we het beter een "zeil-trek-(vogel)-tocht" noemen? De bedoeling is in ieder geval om met een groep van maximaal 20 personen op zondag per bus of trein naar Kiel te reizen. Daar gaan we aan boord van de Luciana en varen op maandag door het Nord-Ostsee-kanaal naar de monding van de Elbe. Daar varen we dan echt de Noordzee op. Omdat alleen de schipper en zijn maat aan boord zijn, is het de bedoeling dat de deelnemers actief meezeilen. Ervaring is niet vereist, die doen we onderweg vanzelf op.
Het eerste doel kan dan een overnachting op Helgoland zijn, wat tijdens de vogeltrek een mooie aanvulling op de reis zal zijn. Maar de schipper gaf wel aan dat de stopplaatsen erg afhankelijk zijn van de windrichting. Geen garanties dus!
Maar als we niet naar Helgoland kunnen, zullen we zeker een aantal Duitse en Nederlandse waddeneilanden aandoen. Denk bijvoorbeeld aan Norderney en Vlieland. Voor vertrek zal er dan iedere ochtend de mogelijkheid zijn om een rondje over het eiland te maken.
Uiteindelijk zal het schip in het afsluitende weekend in Nederland aankomen. Het doel is Rotterdam. Maar als het door de weersomstandigheden niet lukt om zo ver te komen, zullen we van boord kunnen in een andere havenplaats met goede openbaar vervoer verbindingen, zoals Amsterdam, Harlingen, Den Oever of Den Helder.
De planning is dit jaar om in de laatste week van september terug te varen. We hebben daarom afgesproken om de zeil-trek-(vogel)-tocht te plannen in de week van zondag 23 tot en met zaterdag 29 september. De reis zal rond de € 800 per persoon gaan kosten. Dit is inclusief vervoer naar Kiel en alle maaltijden aan boord. De Luciana heeft een aantal twee- en vier persoonshutten. We zijn op dit moment het een en ander aan het uitzoeken en regelen, maar wie nu al interesse heeft kan zich alvast melden via info@deltasafari.nl