zaterdag 21 april 2012

Bruinvissen Safari met twee gezichten

De Bruinvissen Safari's hadden vandaag (21 april) twee gezichten. De ochtendtocht had een aantal leuke waarnemingen, maar was nat en op een onrustige zee. 's Middag zagen we weinig, maar genoot iedereen van een rustige tocht in een heerlijk voorjaarszonnetje.De eerste zeezoogdieren kwamen we tegen aan het einde van de vaargeul. Eerst een gewone zeehond en daarna twee grijze zeehonden. De eerste grijze zeehond gunde ons geen blik waardig en zwom aan de oppervlakte voorbij;


De volgende grijze zeehond die we tegenkwamen was echter een stuk nieuwsgieriger naar wat die mensen op die boot aan het doen waren;


Wat verder op zee, doken een aantal leuke vogelsoorten op. Groepjes dwergmeeuwen en zwarte zee-eenden hadden we verwacht in deze tijd van het jaar en die kwamen we dus ook tegen. Maar zeekoeten, alkjes en minimaal zes jan-van-genten waren leuke soorten om (nog) tegen te komen in april, terwijl we niet eens zo heel ver de zee op waren.
Nadat we omgekeerd waren en en een flinke bui op ons dak hadden gehad, zagen we eindelijk waar we voor kwamen; een bruinvis. Door de onstuimige zee, was het moeilijk om ze te volgen. Toch waren ze meerdere keren op een paar honderd meter van de boot te zien. En een aantal mensen zagen zelfs dat het niet om 1 maar om 2 dieren ging. 
Op de terugweg brak ook nog even de zon door, wat een mooi licht wierp op de voorbij vliegende meeuwen; 

Na een korte pauze voor de bemanning van de Sirius en crew van Delta Safari konden we om 13:00 uur vertrekken voor de tweede tocht van de dag. Naast een nieuwe groep deelnemers, liet ook de zon zich opeens volop zien boven de haven van Stellendam. En hij is de hele tocht niet meer weg geweest.
Maar helaas lieten de zeezoogdieren zich vrijwel niet meer zien tijdens deze tocht. Alleen vlak na het uitvaren konden we op grote afstand een groep zeehonden zien liggen op de Hinderplaat;Vol goede moed tuurde iedereen over zee, maar zeehonden en bruinvissen lieten zicht niet meer zien. De temperatuur aan boord werd zo aangenaam, dat door sommige deelnemers zelfs even de ogen sloten. Een Delta Safari kan dus ook heel ontspannend werken!
Er werd nog een jan-van-gent gespot en de grote sternen, visdiefjes en diverse meeuwensoorten lieten zich mooi fotograferen tegen de blauwe achtergrond (zoek de verschillen met de foto's van de ochtend);

Grote Stern (foto Martijn de Jonge)

Jonge stormmeeuw.
Alle foto's op groter formaat door er op de klikken. 

De gevaren routes op marinetraffic.com. De ochtendtocht is de 'smalle' route verder op zee, de middagtocht is de 'bredere' driehoek.

Verslag van de middagtocht op het weblog van John Korteweg (klik hier)