dinsdag 14 juni 2011

Rondje Noordzee; Gelukkig hebben we de foto's nog!

Het hoogtepunt van ons Rondje Noordzee van afgelopen weekend, was toch wel de waarneming op zaterdagochtend voor de kust van Hull (50 mijl uit de kust). In een volledig vlakke zee zagen we in een paar vierkante kilometer meer dan 200 bruinvissen en een tiental dwergvinvissen. We hebben hier later ook nog over gesproken met de gidsen op de Plancius. Ook zij vertelden, net als we zelf al dachten, dat er weinig van dit soort waarnemingen bekend zijn. Alleen Kelvin, een schotse duiker, had ooit 30 mijl ten zuiden van Aberdeen een keer iets soortgelijks waargenomen. Al ging het toen om 90 bruinvissen en meerdere dwergvinvissen.


Deze dwergvinvis zwom voor de boeg langs

Overal en nergens doken bruinvissen op

Later op de dag werd het weer een stuk slechter. En omdat het al lastig zat is om een goede foto te maken van een dier dat maar een paar seconden boven water is, werd het schieten van een mooi plaatje er ook niet makkelijker op. Toch heb ik de witsnuitdolfijnen die op grote afstand van de boot uit het water sprongen vast kunnen leggen. Ik dacht maar op 1 foto, maar thuis bleek op nog een andere foto toch ook een dier te staan. Die had ik op mijn camera-weergave niet eens gezien, zo grijs is alles.

Bewerkt en uitgesneden deel van een foto van een witsnuit

En hier het origineel van de andere foto. Klik en zoek de witsnuit!

Natuurlijk hebben we ook honderden zeevogels langs het schip zien vliegen of in het water zien dobberen. Ik vind zelf de Jan van Genten de meest fotogenieke. Zowel de jonge als de volwassen dieren.

Jong....

.....en oud

En als afsluiter van de tocht met de Plancius kregen we net voor het binnenvaren van de haven van Aberdeen nog een groep tuimelaars te zien. Op onderstaande foto is de grens van het zoute zeewater en zoete rivierwater (voorgrond) goed te zien. De tuimelaars waren precies op deze grens aan het foerageren.  


Zoals eerder te lezen was op het weblog kregen we tijdens onze autotocht door de Highlands  nog een edelhert in het vizier. Ook op deze foto bleek meer zichtbaar dan we in eerste instantie dachten. Onder de kam van de berg bleken nog twee herten te staan.


Tot zover, voor vandaag. Later deze week zal ik nog een serie foto's van het bezoek aan de Farne eilanden op het weblog zetten. Nu eerst even uitrusten!

Kijk voor meer informatie over ons Rondje Noordzee op de eerdere berichten op dit weblog.

Kijk ook op VogelPunt, voor het verslag van Luuk Punt. Met een mooie foto van de springende tuimelaars voor de haven van Aberdeen!