zondag 26 juni 2011

Bruinvissenscan op de Oosterschelde

Vandaag zijn we te gast geweest bij de derde bruinvissenscan in de Oosterschelde van stichting Rugvin.
De scan was een groot succes omdat de voorlopige score ligt op 62 bruinvissen! Waaronder ook een aantal moeders met kalf. Het aantal van 62 is nog voorlopig omdat er nog enkele "dubbele" tussen kunnen zitten. Stichting Rugvin zal de definitieve resultaten over een paar dagen bekend maken, als alle waarnemingen en coordinaten met elkaar zijn vergeleken. In de twee eerdere tellingen werden 37 en 18 dieren geteld.


Afgelopen vrijdag werd ons op het laatste moment gevraagd of we nog mee wilden met de telling. Er was nog plek voor een aantal spotters. Omdat we zelf heel nieuwsgierig zijn naar de ontwikkeling van de populatie bruinvissen in de Delta, wilden we hier natuurlijk graag aan mee doen. 
Zondagochtend verzamelen we rond 9 uur in Colijnsplaat. In totaal doen negen schepen mee aan de scan. Wij worden ingedeeld op de Mayor Deux (eigenlijk 'trois', vertelde de familie later). Zes schepen vertrekken uit Colijnsplaat, twee uit Burghsluis en een uit de Roompot Marina. Volgens een strak draaiboek moeten de negen schepen de telling beginnen bij de Oosterscheldekering. Er ligt een compleet plan om alle schepen op de goede positie te laten starten en volgens een afgesproken route naar het Oosten te laten varen. Er zit steeds ongeveer 400 meter tussen de schepen om zo geen enkele bruinvis te missen.


De deelnemende schepen verzamelen bij de Oosterscheldekering

Op weg naar ons startpunt tellen we aan boord van de Mayor Deux al zeven bruinvissen. Ondanks dat deze waarnemingen nog niet officieel tellen voor de scan, is het een mooi begin van de dag. We krijgen zo vroeg in de ochtend al de eerste voortekenen van een geslaagde scan. De lucht is grijs en het water redelijk vlak. Perfect weer om bruinvissen te tellen, omdat ieder contrast op het water zichtbaar is. Helaas wat minder weer voor de fotografen onder de tellers. 
Rond half elf gaat de telling dan echt van start! En gelukkig laten de bruinvissen zich ook weer snel zien. Tot aan de Zeelandbrug, ongeveer halverwege, tellen we op de Mayor Deux al dertien exemplaren. Onder het genot van een kopje koffie, prima verzorgd door de familie van de Mayor Deux, wachten we bij de brug tot iedereen weer in positie ligt.

Bij mooi weer (en goede camera-instellingen) had dit een mooie foto kunnen zijn. Bruinvis met de Zeelandbrug op de achtergrond..... Nu helaas in de mist.

In de voorgaande tellingen werden ten Oosten van de Zeelandbrug bijna geen bruinvissen meer gezien. Maar om de telling volledig te maken moet je natuurlijk wel tot het einde doorvaren. Gelukkig maar, want al snel laten enkele dieren zich weer zien. Eentje zelfs zo dichtbij dat we zijn 'puf' duidelijk aan boord kunnen horen. Prachtig!

En nog zo'n grijze foto.... dat viel een beetje tegen vandaag.

Een eindje verderop krijgen we over de marifoon van een ander deelnemend schip te horen dat ze een 'grote' bruinvis zien 300 meter voor ons schip. Alle spotters aan boord focussen direct op de aangegeven plek. Het is geen 'grote', het zijn er drie bij elkaar! En vlakbij zwemmen er nog twee, en dan nog een vlak naast de boot! Het aantal loopt opeens snel op. Uiteindelijk tellen we op de Mayor Deux 22 bruinvissen. En dat terwijl er vorig jaar bij de gehele scan maar 18 dieren zijn geteld. Alleen over een ding balen mede-spotters Ernst en Rosanne nog wel een beetje; via de marifoon horen we diverse meldingen dat er een moeder met kalf is gezien. En dat hebben wij dan weer niet gezien.....

Terug in Colijnsplaat druppelen alle deelnemers met hun tellijsten weer langzaam binnen. Er blijken ruim zeventig losse waarnemingen te zijn. Als de meest opvallende dubbeltellingen er uit zijn gehaald wordt als voorlopig eindresultaat 62 bruinvissen bekend gemaakt. Maar de komende dagen worden alle precieze coƶrdinaten nog eens naast elkaar gelegd, waardoor het cijfer nog iets zou kunnen zakken. Ook wordt dan bekend hoeveel kalven er geteld zijn.
Het is leuk om te zien hoe lokale booteigenaren en zeezoogdierenspotters gezamelijk zo enthousiast aan zo'n telling mee doen. En vooral natuurlijk de familie van de Mayor Deux bedankt voor de gastvrijheid aan boord! Vanaf 'ons' schip hebben we vandaag in totaal toch maar mooi 30 bruinvissen gezien! 7 voor de scan, 22 tijdens en nog een eenling op de terugweg naar de haven.

Omdat de zon eindelijk was doorgebroken hebben we onderweg naar huis nog even een ijsje gegeten bij de Spuimond op de Brouwersdam. Altijd even checken of daar nog iets zwemt.....
Score deze keer; twee gewone zeehonden.

Thuis aangekomen werd natuurlijk direct de camera aan de computer gelegd om de foto's over te zetten. Los van wat netwerkproblemen ging alles goed. Tot er opeens een hoop gekrijs uit de keuken kwam. Niet de mooiste waarneming van vandaag, maar wel de mooiste actiefoto:

De muis die brulde! (Copyright Marko Oudenaarden/Delta Safari)

ps. de muis hebben we na een korte strijd uit de klauwen van de kat gered en is weer in de tuin beland (geen garanties voor de toekomst)