dinsdag 28 juni 2011

Record aantal bruinvissen in Oosterschelde

Vandaag heeft stichting Rugvin het officiële resultaat van de bruinvisscan van afgelopen zondag bekend gemaakt. Het aantal bruinvissen is slechts licht naar beneden bijgesteld. Hieronder volgt een deel van het persbericht;


Op zondag 26 juni hebben vrijwilligers van stichting Rugvin een minimum aantal van 61 bruinvissen geteld in Nationaal Park de Oosterschelde.
Rond half tien 's ochtends vertrokken ruim veertig vrijwilligers aan boord van negen schepen in linie richting het oosten van de Oosterschelde. Er stond nauwelijks wind, waardoor de dieren makkelijk te ontdekken waren. Tijdens de tocht werden in het hele gebied 61 bruinvissen waargenomen, waaronder minimaal 4 moeder en kalf paren. Ook tijdens de vorige twee scans werden jonge dieren gezien, wat er op wijst dat bruinvissen zich in de Oosterschelde voortplanten.


Bruinvis in de Oosterschelde (foto Stichting Rugvin/ Wouter Jan Strietman)

Meer informatie over de stichting Rugvin en het onderzoek in de Oosterschelde; kijk op de website van Rugvin

Update woensdagochtend 29 juni; Het zomercolumn van het NOS journaal over de bruinvistelling van afgelopen zondag;


Minder goed nieuws was gisteren te lezen op de zeezoogdierennieuws. Dinsdagmiddag kwam bij het EHBZ een melding binnen van een dood bruinviskalf dat is aangespoeld tussen Burghsluis en de Plompetoren in de Oosterschelde. Het dier is meegenomen voor onderzoek.  Het is niet bekend of het een kalf betreft dat zondag bij de bruinvisscan is gezien. Toen zijn vier moeder en kalf paren geteld.