dinsdag 3 juli 2012

Walvissen kijken in Europa

Vorige week presenteerde Martijn de Jonge zijn boek "Walvissen kijken in Europa". Dit gebeurde in stijl; op een schip op volle zee. Kees Camphuijzen kreeg het eerste exemplaar van het boek en Delta Safari was erbij.




Het boekje bevat de persoonlijke ervaringen van Martijn in zeven Europese gebieden waar je walvissen kan spotten, aangevuld met de drie top-gebieden buiten Europa. Verder geeft hij over ieder gebied lokale informatie, handige tips en een lijstje met internet adressen om zelf verder te zoeken.
Leuk aan het boekje is, dat ook de Noordzee wordt behandeld als gebied om walvissen te spotten. Met een vermelding van Delta Safari als organisatie om bruinvissen te spotten in het Delta-gebied. We zijn best een beetje trots dat we binnen een jaar na onze eerste tocht al in dit boek terecht zijn gekomen. Verder worden in het Noordzee-hoofdstuk de tochten van Northsea Pelagics uit Oostende en Pterodroma Adventures behandeld. Het enige wat we missen in het boek zijn de mogelijkheden om in Schotland en de Ierse Zee om naar walvissen en dolfijnen te kijken.
Het boek is uitgegeven door het KNNV en is te koop voor €22,95. 


Kees Camphuysen met het eerste exemplaar


Natuurlijk hoopte Martijn tijdens de pers-presentatie op zee ook nog een echte bruinvis te kunnen spotten voor de kust van IJmuiden. Maar helaas lieten die zich niet zien tijdens de tocht. Wel spotten we twee jan-van-genten en een, tja wat zal het zijn geweest....




Aan boord werd door een paar mensen even gedacht aan een "portugees oorlogschip", een kwal-achtige uit warmere gebieden. Maar die hebben we bij de Azoren zo vaak gezien, dat we die wel konden uitsluiten. Maar wat dan wel? Hebben wij in de Noordzee ook kwallen die zich met een blaas boven water door de wind laten voortbewegen? Het lijkt toch op iets organisch....
De foto is inmiddels doorgestuurd naar diverse zee-experts. En van Hans Verdaat van IMARES kwam, via Ecomare, het antwoord; het gaat om een transparante ballon, het type "fun-ballon". 
Als wij als mensen al in war raken, snap je ook dat zeedieren zich soms vergissen en op die manier veel plastic binnen kunnen krijgen. Met alle gevolgen van dien.