woensdag 30 mei 2012

Walvis gespot bij Texel

De website van Ecomare meldt vandaag dat zeiler Paul Brinkhof een walvis heeft gespot in het Eierlandse Gat. In het water tussen Texel en Vlieland zagen de zeiler en zijn kinderen een platte kop en de rug van de walvis. Samen met een deskundige van Ecomare hebben ze foto's bekeken, waarna ze de conclusie trokken dat het om een bultrug moet gaan.


Vorig jaar is er ook meerdere keren een bultrug gezien voor de Nederlandse kust. Ook deze bultrug is toen meerdere malen in de buurt van Texel opgedoken. Delta Safari heeft van de bultrug-waarnemingen van 2011 een handige overzichtskaart gemaakt op Google Maps. Deze kaart is te bereiken via deze link.


Update: Op 1 juni (2 dagen na bovenstaande melding) is een walvis gespot tussen Vlieland en Terschelling. Peter de Boer meldt op waarneming.nl dat hij "eenmaal gedurende enkele seconden een rug van 4-5 meter boven water heeft gezien, kleine licht gebogen rugvin aan begin rug". Ondanks langdurig afzoeken van het wateroppervlak is de walvis niet meer terug gezien.
Van 5 t/m 7 juni verblijft de redactie van dit blog een paar dagen op Texel. We gaan in ieder geval langs bij de bruinvissen van Ecomare. Maar natuurlijk zullen we ook uitkijken naar de bultrug....