donderdag 4 augustus 2011

Eerste zeehondensafari achter de rug

Vandaag vond de eerste zeehondensafari van Delta Safari plaats in de Voordelta. Er werden enkele tientallen zeehonden waargenomen. Een aantal van dichtbij, maar de meeste op wat grotere afstand. Ook werden 3 bruinvissen gezien.De tocht met de Sirius begon vanochtend om 9 uur in Stellendam. Onder het genot van een lekker zonnetje voeren we de zee op. Al snel werd op de zuidelijkste Hinderplaat (met de verrekijker) een groepje van 15 zeehonden gezien en niet veel later schoot een rugvin vlak langs de boot. De vin is groot, waardoor we even twijfelen of dit wel een bruinvis is. Maar door zijn driehoekige vorm houden we het toch op een (grote) bruinvis. Helaas komt de vin maar twee keer snel achter elkaar boven, waardoor de meeste deelnemers hem missen.

In overleg met de schipper besluiten we eerst richting de Bollen van de Ooster te varen en vervolgens naar het Brouwershavense gat (voor Renesse). Helaas is er op 'de Bollen' niks te zien, waardoor het een flinke zit wordt voor we weer een zeehond te zien kregen. Wanneer ik net koffie aan het halen ben, wordt er door een aantal mensen voor de punt van de boot weer een bruinvis gezien. 
Uiteindelijk worden we bij de middenplaat, voor de kust van Renesse, beloond voor ons geduld. Op de plaat en in het water zitten in totaal een kleine veertig zeehonden. Het zijn vooral gewone zeehonden. Ze liggen prachtig in het zonlicht, waardoor de fotografen aan boord mooie plaatjes kunnen schieten.
Bij het naderen van de plaat ontstaat er wat onrust in de groep en vluchten er een aantal dieren het water in. Maar binnen een paar tellen zijn de meesten terug op de plaat. Enkele dieren besluiten om de Sirius eens van dichterbij te komen bekijken. Als er echter aan de andere kant van de plaat ook een rubberbootje nadert, verdwijnen steeds meer dieren in het water. Op het moment dat we weer wegvaren zien we achter ons de mensen van het rubberbootje de plaat op gaan en zelfs naar een langszwemmende zeehond rennen om te proberen een foto te maken. Hoezo verstoring? We beseffen ons dat als we hier tien minuten later waren langsgevaren, we geen zeehond meer hadden gezien.
Ook in het beschermingsgebied van de Verklikkerplaat zullen we vandaag geen zeehonden zien. Op de plaat, waar in het verleden nog wel eens zeehonden lagen te rusten, wandelen nu tientallen mensen, wordt gevist en rijden paarden over de plaat.

Wanneer iedereen net een beetje zit na te genieten van de zeehonden en hier en daar iemand wat wegdommelt, zie ik schuin voor de boot weer een bruinvis opduiken, nummer 3 van vandaag. Binnen twee tellen staat de hele punt van de boot vol met mensen. Tot iemand de bruinvis opeens achter ons ziet opduiken. Het blijft lastig om ze te zien voor veel mensen aan boord.
Op de terugweg wordt het vooral spannend of we droog de haven gaan halen of dat we ingehaald gaan worden door de buien die achter ons opduiken.
In het Slijkgat (de vaargeul naar Stellendam), zien we ver weg op de Hinderplaten nog een groep zeehonden liggen. De belangrijkste les van vandaag is dat voor het zeehonden kijken in de Voordelta, een verrekijker zeer aan te raden is. Ook de tientallen lepelaars aan de andere kant van de boot, bij de Kwade Hoek, zijn alleen goed te onderscheiden met een verrekijker.
Als we bijna bij Stellendam zijn, wordt de lucht steeds dreigender. Net voor we de haven in draaien, zien veel mensen nog een zeehond zwemmen en een sierlijke duik maken; het toetje van de dag! Als we de steiger op stappen begint het te druppelen. En voor we in de auto zitten gaat het echt regenen. Met het weer hebben we vandaag echt geluk gehad!
Over twee weken is de tweede zeehondensafari. Ik heb er nu al zin. Meer informatie over de zeehondensafari van 18 augustus, klik hier.


Update 6 augustus; Vandaag een mooi verslag van de tocht in het Rotterdams Dagblad. Ik probeer binnenkort een linkje te plaatsen. 
Van een aantal deelnemers aan de tocht kreeg ik een link naar hun foto's van de tocht:
Chantal de Schepper; klik hier een slideshow
David en Karin; klik hier voor website vinpotigen

Hieronder enkele foto's van vandaag. Door er op te klikken, krijg je een grotere weergave. (Alle foto's; copyright Delta safari)