donderdag 19 juni 2014

Totaalplaatje zeezoogdieren Noordzee

De afgelopen weken stak Delta Safari drie keer de Noordzee over om met een groep naar de Farne eilanden te gaan. Iedere tocht werd er ook vanaf de veerboot tussen IJmuiden en Newcastle gekeken naar zeezoogdieren. Eerder berichtten we op dit blog al over het hoge aantal waarnemingen op de eerste tocht. Maar ook de tochten erna werd er volop gezien. Door het weer, waren de omstandigheden om walvissen en dolfijnen te spotten wat minder, maar toch werden er op alle tochten zowel bruinvissen, dolfijnen als walvissen gezien.
Hieronder het totaal plaatje;


Dwergvinvis gefotografeerd op de eerste tocht door Weijtse Torenstra

Op de eerste weekendtrip, die vertrok op 30 mei, waren de omstandigheden het beste en werden de volgende aantallen geteld:

Bruinvis: 30+
Dolfijn onbekend: 2
Tuimelaar: 4
Witsnuitdolfijn: 24
Dwergvinvis: 14

Op de tweede weekendtrip, die vertrok op 7 juni, werden er alleen op de heenweg zeezoogdieren gezien, omdat het weer (vooral de golfslag) op de terugweg te slecht was:

Bruinvis: 7
Dolfijn onbekend: 2
Tuimelaar: 0
Witsnuitdolfijn: 17
Dwergvinvis: 2

Tijdens de Vijfdaagse trip (vertrek 11 juni), waarbij de heen en terugreis wat verder uit elkaar lagen, werden er vooral veel dolfijnen gezien:

Bruinvis: 3
Dolfijn onbekend: 8
Tuimelaar: 4
Witsnuitdolfijn: 34+
Dwergvinvis: 2

Twee van de grote groep van minimaal 25 witsnuitdolfijnen die werden gezien vlak voor het binnenvaren van Newcastle tijdens de Vijfdaagse. Foto is van Michael Deryckere.

Bij elkaar opgeteld werden er de afgelopen weken tijdens de trips van Delta Safari op de Noordzee de volgende aantallen gezien:

Bruinvis: 40+
Dolfijn onbekend: 12
Tuimelaar: 8
Witsnuitdolfijn: 75+
Dwergvinvis: 18

Een uitzonderlijk goed jaar dus!

Waar een aantal met een plusje staat, weten dat er meer zijn geweest, maar was dit niet goed te tellen.
Met dolfijn onbekend wordt bedoeld dat het zeker dolfijnen waren, maar dat de soort niet te herkennen was op zee. Bijvoorbeeld door de grote afstand of omdat alleen een vin zichtbaar was.

Bruinvis met kalf. Foto van Oscar en Jolanda Balm gemaakt tijdens de eerste weekendtrip.
Meer foto's van Oscar en Jolanda zijn hier(klik) te vinden.

Binnenkort publiceren we meer foto's en verslagen van de Farne trips van de afgelopen weken. Houdt dit blog in de gaten voor meer papegaaiduikers, zeehonden enz.