dinsdag 4 juni 2013

De Farne eilanden; iedere keer weer anders!

De trip naar de Farne eilanden van afgelopen weekend was weer totaal anders dan die van twee weken ervoor. Deze keer volop zon, veel bezoekers op de eilanden en de noordse sterns en visdiefjes die nu op de eieren zitten. En dat laatste betekent; petten op!


En hiervoor krijgt iedereen dus een Delta Safari pet op deze trip!

Ondanks het fraaie weer in Nederland op de vrijdag van ons vertrek, voeren we op zee gelijk de mist in. Er werden aan de Nederlandse kant nog een paar jan-van-genten gespot en zelfs de eerste noordse stormvogel vloog voorbij. Maar verder bleef het stil en grijs.
De eerste vogel die we 's ochtends vroeg zagen was een verrassing; een turkse tortel bleek te zijn meegelift met het schip. Koud en verkleumd zat hij op een reling.

Liftende tortel

Iets na zeven uur herhaalde het scenario van afgelopen jaar zich. Terwijl wij als organisatoren van de trip naar binnen waren om een ontbijtje te scoren, deden de mensen die aan dek waren gebleven een bijzondere waarneming. Er werden twee witsnuitdolfijnen gezien op korte afstand van het schip. 
Ondertussen was het weer nog steeds grauw en nat, maar gelukkig met een hele rustige golfslag. De trip naar de Farne eilanden kon deze keer niet in gevaar komen. Maar na de aankomst in Newcastle en de bustrip naar Seahouses troffen we wel een heel ander dorp aan dan de vorige keer. Seahouses was afgeladen met toeristen en de bootjes voeren af en aan in het haventje. En ondanks dat we zelf al met een flinke groep waren, werden er gewoon nog 15 mensen bijgepropt op het bootje. Erg vol, maar de schipper gaf ook eerlijk toe; "vandaag moeten we de slechte weken die we tot nu toe hebben gehad, terug verdienen". Gelukkig hadden we onze plaatsen ruim van te voren geregeld, anders hadden we er nooit meer tussen gekomen.
Op het moment dat we het haventje uitvoeren brak de zon door. Zelfs voor ons als ervaren Farne-gangers een nieuwe ervaring! En de zon zou de hele trip bij ons blijven! 
Eerst werd er een ronde gevaren langs de verschillende eilanden. Eerst langs Inner Farne en Staple Island. Op het water werden de eerste papegaaiduikers en grote aantallen zeekoeten gezien;

De eerste papegaaiduikers dicht bij de boot

En ontelbaar veel zeekoeten op en rond de eilanden

Daarna werd koers gezet naar het verste eiland Longstone, waar de zeehonden liggen. Een aantal gewone zeehonden lag heerlijk te luieren in de zon.Na de rondvaart konden we aan land op Inner Farne. Door de drukte moesten we hier ook even op onze beurt wachten bij de kade. Maar om ons heen was ondertussen genoeg te zien. Iedereen werd nog even herinnerd aan het dragen van een pet, omdat de sterns nu op eieren zitten. En dat betekent pikken naar hoofden, als je per ongeluk te dicht bij komt. En dat kom je eigenlijk altijd, want sommige sterns zitten gewoon op het pad te broeden.
Voor de Delta Safari groep is de pet ook gelijk bedoelt als toegangsbewijs. Terwijl iedereen snel langs de 'ranger' kan om te gaan spotten en fotograferen, zorgen wij voor de betaling van de toegang tot het eiland. "We pay for everyone with a cap like this". Zo kan het uur ten volle benut worden door de deelnemers.

Pikkende sterns bieden wel foto-mogelijkheden!

Sommige sterns zijn nog op zoek naar een partner en proberen haar te lokken met een visje.

Vanaf de gemarkeerde paden kan je dicht bij de vogels komen

Zoals bij deze papegaaiduikers....

....of dit prachtig gekleurde vrouwtje Eidereend.

Het uur dat je op het eiland mag, gaat zoals altijd veel te snel voorbij. Maar we moeten sowieso weer verder om de ferry te halen. De weekendtrip blijft steeds een beetje 'haasten', maar het is wel de snelste en eenvoudigste manier om vanuit Nederland de broedende papegaaiduikers te bezoeken. En aangestoken door wat we gezien hebben, kan je altijd nog besluiten om een keer langer richting Engeland te gaan. Ik hoorde dan ook meerdere mensen op de terugweg plannen maken. Onze schipper van de Serenity II zal je graag naar de eilanden brengen. En op zijn blog kan je regelmatig lezen wat hij meemaakt op en rond de eilanden. 
En wij gaan volgend jaar natuurlijk ook weer terug!

Tijdens de terugtocht naar IJmuiden doken naast de vele genten en stormvogels ook in totaal nog acht noordse pijlstormvogels op. Een leuk toetje voor de fanatiekelingen die er nog geen genoeg van hadden en nog wat uren op het observatiedek doorbrachten. 

Van Victor Mahieu heb ik inmiddels een link naar zijn foto's ontvangen. 
Houdt het weblog in de gaten voor de foto's van andere deelnemers die later deze week nog zullen volgen.

Alle foto's in dit bericht zijn gemaakt door Delta Safari (alleen te gebruiken met naamsvermelding). Je kan ze in groter formaat bekijken door ze aan te klikken.