woensdag 24 oktober 2012

Kijk uit voor de "Killer Seal"

Afgelopen voorjaar hebben we op dit blog aandacht besteed aan de strandingen van verminkte bruinvissen op de stranden van Goeree. (Klik hier voor alle berichten uit maart) Jarenlang is er naar vissers en scheepsschroeven gewezen en zelf heb ik in maart de baggerschepen als 'verdachte' aangeduid. Maar er is door Belgisch onderzoek een opvallende nieuwe veroorzaker van de verminkingen gevonden; grijze zeehonden!

Verminkte bruinvis op het strand van Goeree afgelopen voorjaar.

De Belgen hebben onderzoek gedaan naar twee verminkte bruinvissen die op de Belgische kust zijn aangespoeld. Op deze kadavers hebben ze bijt-sporen gevonden van een "grote predator". Na onderzoek van de bijt-sporen blijken deze overeen te komen met het formaat van de gebitten van schedels van grijze zeehonden.
De Belgen geven aan dat verder onderzoek nog nodig is en dat hiermee zeker niet alle gevallen van beschadigde kadavers zijn opgelost. Ondanks dat beide onderzochte kadavers zeer vers waren, is ook niet honderd procent uit te sluiten dat de bruinvissen eerder door een ander oorzaak zijn overleden. Maar de uitkomst van het onderzoek is even verrassend als interessant!
Als we het vertalen naar de Nederlandse situatie lijkt het er op dat de locaties waar in eerdere jaren grote groepen verminkte bruinvissen zijn aangespoeld, de stelling van de Belgen ondersteunen. Een aantal jaren geleden op Texel en de kop van Noord Holland, vlakbij de zandplaat Razende Bol, met een vaste groep grijze zeehonden. En dit voorjaar bij Ouddorp, op een steenworp afstand van de Bollen van de Ooster, waar een paar honderd grijze zeehonden leven.

Het nieuws is inmiddels ook opgepikt door de landelijke media. Kijk hier op de website van de NOS! Zowel in beeld, als in een radioverslag geeft Mardik Leopold van Imares aan dat de stelling van de Belgen zeer aannemelijk is. Tegelijk geeft hij ook aan dat minder dan 10 procent van de in Nederland aangespoelde bruinvissen, dit soort verwondingen heeft. Om er in het TV verslag aan toe te voegen: "Dan is de mens de volgende in de rij!" Oftewel, zoals de verslaggever aangeeft: Heeft Nederland zijn eigen "Killer Seal"?

Waar iedereen nu naar op zoek is, zijn ooggetuigen. Dat wordt dus extra goed opletten tijdens onze Bruinvissen Safari's in het voorjaar (bij de zandplaten van Ouddorp)

Wordt vervolgd....