dinsdag 27 maart 2012

Rugvin; Nieuwe site en Witsnuiten

Stichting Rugvin heeft onlangs haar nieuwe website online gezet. Hij oogt een stuk frisser als de voorgaande versie en heeft gelijk leuk nieuws te melden. Bij de eerste twee scans in 2012 op de Noordzee hebben de observers van Rugvin weer witsnuitdolfijnen in de Noordzee gezien.


Witsnuitdolfijn (foto van website Rugvin)

Stichting Rugvin richt zich op het monitoren van walvisachtigen in de Noordzee en de Oosterschelde. Zo worden ander andere sinds 2005 maandelijkse scans uitgevoerd vanaf de veerboten van de Stena Line op de Noordzee. De laatste jaren werden bijna geen witsnuitdolfijnen meer gespot tijdens deze scan-tochten. Maar in zowel februari als maart dit jaar doken ze opeens weer op; 2 in februari en 4 in maart. Ook werden op beide tochten weer tientallen bruinvissen gezien. De resultaten van de scans in voorgaande jaren zijn binnenkort weer te zien op de website van Rugvin. Aan dit stukje van de website wordt momenteel nog gebouwd.
Een ander doel van Rugvin is om de Nederlandse bevolking te informeren over walvisachtigen die in onze wateren voorkomen. Daartoe wordt op allerlei manieren voorlichting gegeven. Zo waren op onze Bruinvissen Safari op zondagmiddag 4 maart twee vrijwilligers van Rugvin mee op de boot. Dit was een try-out om te kijken of ze vaker mee gaan op onze tochten, zowel om de bruinvissen te observeren, als om de deelnemers te informeren. Omdat de eerste kennismaking beide partijen is bevallen, zetten we deze samenwerking door. In ieder geval op de tochten van 9 april gaan er weer vrijwilligers van Rugvin mee. Daarna kijken we hoe we de samenwerking verder vorm kunnen geven.
De website van Rugvin kan je bereiken door hier te klikken of door te kijken op de link-pagina op onze eigen website; www.deltasafari.nl.