zondag 17 april 2011

Tochtje Oosterschelde

Vandaag hebben we vanuit Rotterdam een rondje Zeeland gedaan. Ons hoofddoel was een boottochtje over de Oosterschelde vanuit Burghsluis met de MS Onrust.
Onderweg hebben we op de Brouwersdam even een stop gemaakt bij de Spuimond. De ergste zeemist was net aan het optrekken en het water was spiegelglad. Dat was alvast een goed teken voor rondvaart van straks.
Na een paar minuten dook ook een eenzame grijze zeehond op, die rustig aan het vissen was in de Spuimond:
Om 11:00 uur gingen we aan boord van de MS Onrust. Onder het genot van een lekker kopje koffie en een warm voorjaarszonnetje voeren we de haven uit. Nog voordat de gids haar eerste zin had uitgesproken, werd er "bruinvis" geroepen. Net buiten de havenkom, 200 meter voor de boeg, dook hij af en toe op. Voor de fotografen aan boord bleef hij ook nog even aan de oppervlakte zwemmen:
De tocht werd voortgezet richting de Roggeplaat. Het was net laag water geweest, maar de platen lagen nog droog. In de Roggeplaat zijn twee geulen, waar regelmatig gewone zeehonden langs de waterkant liggen. Bij de eerste geul zien we er 5 liggen. Verderop bij de tweede geul ligt een grotere groep. Maar ze liggen zo ver dat ze alleen met de verrekijker te zien zijn. Er worden er 34 of 35 geteld;


klik op de foto voor een grotere weergave (stipjes tellen....)

Voor de Schelphoek/Serooskerke keren we om en varen terug naar Burghsluis. We zien vlak na elkaar nog twee bruinvissen. De eerste zwemt vlak langs de MS Onrust in tegengestelde richting. De tweede zwemt een stuk verderop bij de Roggeplaat. De gids merkt hem niet op, maar mijn oplettende zoons gelukkig wel.


De score van vandaag;


1 Grijze Zeehond (Spuimond)
40 Gewone Zeehonden (Roggeplaat)
3 keer Bruinvis, i.i.g. 2 individuele exemplaren.


Voor info over de MS Onrust, kijk op: www.ms-onrust.nl