dinsdag 29 juli 2014

Zeehondenopvang (x2) in de Delta

Al langere tijd wordt er gesproken over een zeehondenopvang in het Deltagebied. Verschillende gemeenten hebben zich de afgelopen maanden uitgesproken om de opvang naar hun gemeente te halen. Stellendam en Westvoorne leken de meest serieuze. En deze hebben nu beide aangekondigd met een opvang te gaan beginnen.


Stichting ASeal heeft afgelopen week een vergunning gekregen van het ministerie van Economische zaken om zeehonden in nood op te vangen. Zij willen ook zo snel mogelijk beginnen met het daadwerkelijk opvangen van de eerste zeehond. Hiervoor wordt een ruimte geschikt gemaakt bij het Expogebouw van de Haringvlietsluizen.
Het burgerinitiatief in Westvoorne maakte vandaag via de media bekend dat ze ook een opvang gaan starten door gebruik te maken van de vergunning van de opvang in Pieterburen. Het initiatief in Westvoorne heeft ook plannen voor een groot educatief centrum en moet gebouwd gaan worden aan de Noordoever van het Oostvoornse meer.

Delta Safari is blij met zoveel aandacht voor de zeehonden in de Voordelta. Wij zagen al langer de groeiende populatie zeehonden voor onze kust en zijn daarom ook een paar jaar geleden begonnen met het organiseren van vaartochten vanuit Stellendam. Dat er ooit een opvang in de regio zou komen, hing al langer in de lucht. Want nu worden gestrande zeehonden, als ze opvang nodig hebben, nog vier uur in een auto vervoerd naar Pieterburen.
We vragen onszelf wel af of twee zeehondencreches op 10 kilometer afstand van elkaar, wel levensvatbaar zijn. Krijg je straks niet ongewild een concurentiestrijd? Met het risico dat (oude) discussies over hoe een zeehond opgevangen hoort te worden, ook hier weer de boventoon gaan voeren?
En de zeehond? Mag die straks kiezen door wie hij opgevangen wil worden?

Omdat we in beide groepen mensen kennen, weten we dat ze allemaal het beste voor hebben met de zeehond. Delta Safari zal dan ook beide initiatieven steunen voor zover we kunnen. We zullen echter ook een onafhankelijke koers blijven varen en ons niet aan één van de centra verbinden. 
Voor de zeehonden in de regio en de uitstraling van de opvangcentra zou het het beste zijn als er nog wordt gesproken over een samenwerking tussen de twee initiatieven. Hoe nauwer de samenwerking, hoe beter. Nu er nog geen zeehond in een badje ligt, kan het nog....

Wie meer wil weten over beide initiatieven kan terecht op de websites;
Voor Aseal; klik hier.
Voor de Zeehondencreche Westvoorne; klik hier.